Maria Blomqvist

5 saker att tänka på när du gör benböj

Uppdaterad: december 10, 2018

Benböj eller uppresningar är en central övning för de som tränar bort symptomen på sin artros. Det är en enkel övning som man kan göra var man än är och som även går att variera och göra enklare och tyngre att utföra.

Eftersom du kommer att göra den här övningen hundratals gånger kan det vara värt att lägga ner lite extra tid på att få tekniken rätt. Tekniken är alltid lätt att hålla till en början men när tröttheten kommer är det ofta en av de första sakerna vi tappar.

Vi börjar nerifrån och jobbar oss uppåt:

Fötterna

Stå höftbrett isär med tyngden på bakre delen av foten. Du ska kunna vifta med tårna. Har du tyngdpunkten rätt undviker du att falla fram med kroppen och lägga belastningen på främre delen av knäet.

Knäna

Dina knän ska peka framåt, i samma riktning som tårna. Titta så de varken faller inåt eller utåt.

Rumpan

Rumpan ska långt bak. Precis som när du sätter dig ner på en stol. Det är precis den rörelsen som ingår i behandlingen av artros i knä- och höftled. Uppresningar från en stol.

Magen

Andas ut snabbt och spänn magen. Försök att hålla kvar där under hela rörelsen så du avlastar nedre delen av ryggen. Att involvera magmusklerna är viktigt i de allra flesta övningar och även när du är ute och går eller sitter ner på en stol för den delen. Med ett bra magstöd är det svårt att ha dålig hållning.

Bröstet

Rulla tillbaka axlarna och öppna upp bröstet. Slappna av i axlarna och försök hålla en liten spänning i skulderbladen. Håll överkroppen upprätt under rörelsen. Håll händerna vid öronen eller korsa armarna och lägg händerna på axlarna med lyfta armbågarna. Då blir det enklare att behålla hållningen rörelsen igenom.

Och kom ihåg, fokusera på tekniken när du börjar känna dig trött. Både för att det är just då det är svårt att behålla rätt teknik men också för att du får annat att fokusera på än att det börjar bli jobbigt. Med rätt teknik blir träningen dessutom effektivare. Både du och din kropp är värd den extra uppmärksamheten.

Misstänker du eller vet om att du har artros i knä eller höft kan du ladda ner appen Joint Academy här nedanför. Vi erbjuder en behandling som är godkänd av Socialstyrelsen.