Maria Blomqvist

Åke behandlar sin smärta på resande fot

Uppdaterad: mars 18, 2019

Åke är en aktiv person med flera olika engagemang och tio barnbarn vid en ringa ålder av 63 år. Han lever numera ett behagligt liv som pensionär och spenderar långa perioder utomlands i framförallt Spanien tillsammans med sin fru. Innan pensionen tränade han på gym och gick power walks. Men utlandsvistelserna har medfört en viss rondör som han själv beskriver det, även om han fortfarande har en bra grundkondition och en naturligt smärt kroppsbyggnad.

Sjukdomar har lyst med sin frånvaro under Åkes liv och när han förra sommaren fick ont i sitt knä och det svullnade upp undersöktes han först för blodpropp. En specialist kom snabbt fram till att det rörde sig om artros och Åke började en artrosskola. Detta sammanföll med en två månader lång utlandsvistelse vilket gjorde att Åke endast hann träffa sin fysioterapeut en gång. Lösningen hittade han i en digital artrosskola.

– Mobiliteten som Joint Academy innebär kom väl till pass, så jag kunde fortsätta min behandling i Spanien, berättar Åke.

Innan Åke påbörjade behandlingen högg det ofta till ordentligt i knät, han hade svårt att ta på sig strumpor och smärtan orsakade sömnsvårigheter. Smärtan var jättejobbig emellanåt samtidigt som han var aktiv här hemma innan avresan. Vändpunkten kom efter ungefär två veckor i utlandet. Då hade han både börjat behandlingsprogrammet och fått möjlighet att ta det lite lugnare. Efter ytterligare två veckor var svullnaden inte lika påtaglig och därefter blev det bättre ganska fort.

– De sista tre veckorna har jag känt mig nästan helt återställd och jag har uppnått mitt mål. Smärta har jag aldrig. Det var länge sedan. Den tycker jag försvann efter ett par veckor, berättar Åke.

Mål och resultat gav motivation

Målet som Åke ville uppnå var att kunna sitta ner på knä i tio minuter. Han är delaktig i en andlig organisation där de sitter ner på knä medan de kanaliserar energi vilket ger honom ett mentalt och fysiskt välbefinnande. Tidigare har han inte kunnat delta fullt ut men efter att ha gått igenom Joint Academys behandling kan han nu göra det igen. Han har även noterat att smärtan efter överansträngning går över betydligt snabbare nu än tidigare då det kunde sitta kvar i ett par dagar. Något som hjälpt Åke framåt är en förbättringslusta och tävlingsnerv som vaknar till liv när han får påminnelserna om dagens övningar och när han kan dokumentera och följa sin egen utveckling.

– Jag tycker om att man kan se sina förbättringar. Gör man någonting hemma själv utan uppföljning så är det svårare att få besked om framstegen, säger Åke.

Övningarna och utbildningsfilmerna i Joint Academy kompletterar Åke med ett lite längre och tuffare träningsprogram som han fått av en fysioterapeut som han träffat. Via det digitala programmet har han chattat och pratat med sin fysioterapeut Jonna. Inledningsvis hade de ganska mycket kontakt och han uppskattade att prata med henne. Mycket för att det gav honom en känsla för vad det var för en person som skulle vägleda honom. Och det är just möjligheterna till dokumentation och daglig kontakt med sin fysioterapeut som han vill lyfta fram för andra som funderar på att gå Joint Academy.

– Dokumentera, var aktiv i chatten, var disciplinerad och bluffa inte med resultaten. Den dagliga kontakten får man inte i vanliga fall men den gör att det lever och det tycker jag man ska dra fördel av, avslutar Åke.