Christine Arve

Aktiva Carina tog tillbaka kontrollen från artrosen

Uppdaterad: april 10, 2019

Carina har precis kommit hem från ett spinningpass när vi talas vid. Hon bor i Stockholm men dialekten avslöjar att hon kommer från norra Sverige. Hon är 58 år gammal, tränar gärna på sin fritid och spenderar tid med sin man och sina tre döttrar.  

Smärta har varit en del av Carinas liv under en längre period och kan härledas till två olyckor i 25-årsåldern. Men smärtan från artros fick nya dimensioner för för ett par månader sedan. Då var förflyttningen mellan bilen till kontoret ett smärtsamt och nästintill omöjligt projekt. Hon bävade för att kanske behöva sjukskriva sig från sitt jobb som produktchef på ett läkemedelsföretag. Det skulle då vara första gången hon stannade hemma på grund av just smärta.

– När det var som värst ville jag ha en rullstol eller bara bädda ner mig i sängen.

Enkla övningar hjälpte Carinas artros

Vid den perioden uppskattar Carina sin smärta till 8-9 på en 10-gradig skala. Idag, efter bara drygt en månad i behandlingen skattar hon sin smärta till 4-5 i genomsnitt. När smärtan blev som värst var det mycket att göra på jobbet och den träning som Carina vanligtvis gör hade inte varit möjlig under en period. Hon rådfrågade sin sjukgymnast för att få fler övningar och gick även till en massör. I samma veva blev hon också tipsad om Joint Academy. Hon kom snabbt i kontakt med en ortoped som satte diagnosen artros och började sin behandling.

– Övningarna är väldigt enkla men också väldigt effektiva. Det här i kombination med mina andra övningar har gjort att jag börjat med spinning, core och yoga igen. Mitt mål är att ta tillbaka min träning och ta kontroll över mina ben.

Den personliga vägledningen betydde mycket 

Fysioterapeuten, som tog vid efter ortopedens diagnos och som handleder Carina genom behandlingen, svarar på kommentarerna som hon lämnar och ger goda råd. Carina upplever det som ett bra stöd och appen blir nästan som en kompis och känns personlig. Under de första månaderna har Carina bara missat en dag av behandlingen. Då var hon bortrest men vanligtvis får hon det att gå ihop eftersom det går snabbt att göra övningarna. Att göra övningarna i Joint Academy är hennes första prioritet men hon märker att hon mår bra av att göra fler övningar som hon också fått av en fysioterapeut.

– Jag var desperat när jag laddade ner appen men nu känner jag lycka. Jag kan gå och det ganska fort också och utan att halta. Det känns helt otroligt – att jag kan gå utan att tänka på något annat än mina ben.

Utbildningen ökade förståelsen för den egna hälsan

Utbildningsdelen i behandlingen har både lärt Carina nya saker och påmint om sådant som hon redan visste. Den är paketerad i korta avsnitt vilket passar Carina som har ett gediget schema till vardags med ett stundtals tidskrävande arbete. Idag när hon pratar om sin träning, smärta och arbetssituation det senaste året så kan man höra hur viktig motionsdelen är i den helhet som påverkar hennes välmående och hälsa.

– Rörelse kan jag absolut rekommendera. Jag har alltid tränat men när jag hade som mest ont var jag väldigt stillasittande. Det är lite förargligt att jag inte tänkte på det själv.

Carina avslutar med att berätta att hon kommer att fortsätta med behandlingen ett bra tag framöver, så länge som det behövs. Och värktabletter, det har hon också avstått helt.