Maria Blomqvist

Aktiviteter till våren som passar dig som har artros

Uppdaterad: januari 2, 2019

Att variera sin träning är bra för kroppen, inte bara för dig som har artros, och det är ingen slump att ett av världens största utbildningsföretag inom träning byter program ungefär var tredje månad. Därför kan det passa att anpassa sina aktiviteter efter just årstiderna. Med tanke på vårt avlånga land är gränsen lite flytande men förr eller senare kommer vi alla ha vår snart. Här kommer några aktiviteter som passar även dig som har artros.

Självklart fokuserar vi på att vara utomhus. Flera studier har visat på olika positiva effekter av att vistas utomhus så den chansen vill vi gärna ta.

Cykling skonsamt vid artros

Har du ont i ditt knä eller din höft kan cykling vara ett bra alternativ. Dessutom går det att variera efter förmåga och hur du mår. En cykeltur på en damcykel i stadsmiljö eller varför inte cykla efter landsvägar. Den våghalsiga kan ge sig ut i skogen med en mountain bike. Oavsett vilken miljö du väljer – glöm inte hjälmen och din synlighet.

Promenader eller löpning perfekt träning vid artros

Promenader och löpning är aktiviteter som du kan ägna dig åt året runt. Men är det inte lite extra härligt på våren? Har du ont i din höft eller i ditt knä är det här aktiviteter där du enkelt kan anpassa svårighetsgrad och tempo. Promenera gärna i skogen eller i ovan terräng så får du dessutom lite extra balansträning och aktiverar även de små musklerna. Artros i höft- eller knäled kan även göra att du känner dig ostadig och då kan stavar eller en promenadkäpp vara till hjälp.

Passa på att göra artrosövningar på ett utegym

Det finns en hel del utegym numera, särskilt i rekreationsområdena. Men det behöver inte vara så avancerat, en parkbänk kan vara till nytta både för tricepsarmhävningar, vanliga armhävningar eller varför inte uppresningar som är en av grundstenarna i artrosbehandling för höft och knä.

Paddla kajak en bra träningsform

Ibland kan det vara bra att låta ditt knä vila om du har artros. Paddla kajak är då ett sätt att få vistas utomhus och använda kroppen. Så finns den möjligheten där du bor så testa. Att ge sig ut i en roddbåt är såklart helt rätt också.

Frisbeegolf – den perfekta sporten för den som drabbats av artros?

Ibland har jag hört kommentaren att det inte är roligt att gå ut och gå eller springa bara för att. Då kanske frisbeegolf kan motivera dig att komma ut. Ännu trevligare blir det så klart med sällskap.

Orsakar artros för mycket smärta vid aktivitet kan du läsa om hjälpmedel som avlastar dina leder i ett tidigare blogginlägg. Kom ihåg att det viktiga är att du rör på dig och att du fortsätter med din behandling och dina övningar för att på lång sikt minska din smärta.

Om du inte redan får någon behandling kan du registrera dig för Joint Academy, ett digitalt behandlingsprogram där du får stöttning av en personlig fysioterapeut. Du kan läsa mer om behandlingen nedan.