Christine Arve

Prova en alkoholfri drink på nyårsafton och vakna piggare imorgon!

Uppdaterad: januari 3, 2019

Oavsett om du ska köra bil hem eller bara inte vill vakna med huvudvärk imorgon så är det läge att byta ut champagnen mot en alkoholfri drink på nyårsafton. Att skippa alkoholen gör det dessutom lättare att klara av träningen! Plus att man inte behöver tänka på hur det fungerar att kombinera smärtstillande läkemedel med det man häller i glaset.

En alkoholfri drink behöver inte vara tråkig!

Visst går det att helt enkelt köpa en flaska alkoholfritt bubbel, men det känns ofta som ett tråkigt substitut. Satsa istället lite extra på det alkoholfria alternativet och skapa en lyxig alkoholfri drink. Nyårsafton ska trots allt kännas lite extra lyxigt, så varför nöja sig med kolsyrad äppeldryck från Ica? Prova något av recepten nedan istället!

Alkoholfri gin & tonic med julkänsla

Grovhacka en rågad matsked enbär. Blanda med ½ dl vatten och 1 matsked råsocker i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i ungefär en halv minut för att sedan låta det svalna. Låt blandningen dra i minst 4 timmar, sila sedan av enbären. Häll i en shaker tillsammans med 1 tesked limejuice, 1 tesked alkoholfri vit glögg och is och skaka om. Häll upp i ett glas och fyll på med tonic. Klart! (Om du vill kan du också garnera med apelsinzest med intryckta nejlikor.)

Recept från Elle Mat & Vin

Öldrink med saffran

Gör din egen saffranssockerlag och blanda med lime, grapefruktläsk och alkoholfri öl i ett glas för en julig drink som förvånar! Lika gott som det är enkelt att förbereda och snabbt att göra.

Recept från Ica

Vinbärsbubbel med rosmarin

Kvällens enklaste drink fixar du på nolltid. Blanda svartvinbärssaft med färsk rosmarin, citronjuice och kolsyrat vatten i en kanna så är det klart! Toppa med citronskivor och rosmarinkvstar i varje glas. Dina gäster kommer definitivt bli imponerade.

Recept från Ica

Tips på hur du lyckas få till samma känsla i en alkoholfri drink

För att få till en god drink bör du givetvis ha i åtanke vad du och dina gäster tycker är gott. Försök också tänka på att få till en bra balans mellan bitterhet, syrlighet och sötma. Citrusfrukter som är i säsong så här års kan exempelvis ge bra syrlighet. För sötning kan du enkelt fixa en hemgjord sockerlag. Använd också färska råvaror – och tänk på att köpa ekologiskt om du ska använda skalet.

Men även om den alkoholfria drinken smakar gott så är det inte alltid samma känsla som att dricka alkohol. Så hur får man till det där lilla extra? Presentationen tar dig långt! Använd ett champagne- eller martiniglas med sockrad kant för att ge extra känsla. Om du har plats i frysen kan du också frosta glaset innan – vilket också gör att drinken håller sig kall längre! Du kan också lägga i en kvist av någon färsk ört, såsom rosmarin eller mynta, för ett lyxigare utseende.

Om du istället vill ha tips på specialkost på julbordet kan du spana in vårt tidigare inlägg!