Christine Arve

Ändra dina belastningsmönster och förbättra din artros!

Uppdaterad: januari 2, 2019

Om du har artros går behandlingen ut på att minska den negativa belastningen på lederna med hjälp av träning. Men visste du att du kan förbättra din ledhälsa i vardagen?

Förbättra dina belastningsmönster – förbättra din artros!

Det är främst felaktig belastning som gör att vi utvecklar artros. Den kan exempelvis innebära för mycket vikt på den utsatta leden eller monoton belastning. Grundbehandlingen vid artros består därför till stor del av anpassade fysiska övningar som koordineras av en fysioterapeut (tidigare sjukgymnast). Tanken är att detta ska bygga upp musklerna kring leden och samtidigt motivera brosket att reparera sig självt.
Ytterligare en anledning till att träna upp lederna är att vi då lär oss rätt typ av belastningsmönster när vi rör oss. Med “belastningsmönster” menar vi helt enkelt sättet vi belastar våra leder på – om vikten är jämnt fördelad över leden och om den hamnar på “rätt ställe”. Och eftersom felaktig belastning är det som orsakar artros så kan du förbättra din sjukdom genom att förbättra dina belastningsmönster.

Konkreta tips för att minska belastningen på dina leder

Här kommer några tips från oss på Joint Academy på saker du kan tänka på i vardagen för att minska dina ledbesvär i längden:

* Tänk på hur du belastar knäna när du går i trappor.

När du går uppför en trappa tar det främre knät emot lite extra tyngd. Då är det viktigt att du försöker tänka på hur du fördelar den tyngden. Försök därför tänka på att knät ska vara i linje med dina tår. Detta minskar både orsaken till och symtomen du får av din artros.

Bli medveten om hur du håller i ett glas om du har artros i handen

Det kan vara svårt att tro att en så liten sak som hur vi gör när vi lyfter ett glas spelar roll för utvecklingen av artros, men om du tänker på hur många glas du lyfter under din livstid så ger det kanske ett annat perspektiv. Försök därför att inte belasta tumleden för mycket när du ska dricka, utan försök att hålla som vi visar på bilden.

Var försiktig när du sätter dig ned om du har artros i knät

Om du har ont i knät/knäna är det extra viktigt att du försöker tänka på att belasta dem bättre, exempelvis när du sätter dig ned på en stol eller på huk. Precis som när du går i trappor mår dina knän bäst om de får peka rakt fram över tårna när du belastar dem, istället för att falla in mot mitten eller ut mot sidorna för mycket.

För att lära dig mer om artros och dessutom få ett personligt anpassat behandlingsprogram med direkt tillgång till både ortoped och fysioterapeut kan du registrera dig för Joint Academy, en digital artrosskola.