Christine Arve

Varför artros passar så väl för behandling online

Uppdaterad: januari 3, 2019

Vi har tidigare skrivit om hur diagnosen artros kan ställas digitalt. Idag ska vi spinna vidare på ämnet och förklara varför artrosskola på nätet är en bra idé som medicin mot artros. (För artrosskola / träning är faktiskt det närmaste “medicin” vi kommer när det gäller artros.) Alla sjukdomar lämpar sig nämligen inte lika väl för behandling online.

Kan behandling online verkligen fungera som medicin mot artros?

Tanken med digital vård är inte att ersätta den traditionella vården, utan att digitala lösningar kan hjälpa till som komplement. Alla sjukdomar lämpar sig inte för behandling online, men kroniska sjukdomar passar ofta för formatet. Om behandlingen bygger på livsstilsförändringar, som är fallet med artros, så blir uppföljningen enklare att göra digitalt – både för vårdgivaren och patienten. Det är också lättare att erbjuda en behandling som inkluderar den senaste forskningen och är jämlik och tillgänglig för alla.

Både våra och andras vetenskapliga studier tyder på att digital behandling fungerar lika bra som behandling av artros som traditionella koncept. Visst finns det både fördelar och nackdelar med båda metoder, men så kallad “artrosskola på nätet” har visat sig ge bra resultat. Detta kan exempelvis bero på att det är lättare att skicka dagliga påminnelser. Eller att det är så enkelt att se sina framsteg. Oavsett så vet vi att det fungerar. För mer information om vad som skiljer digital artrosskola från den traditionella varianten kan du läsa vårt tidigare inlägg.

Den behandling som främst rekommenderas vid artros är långsiktig, handledd träning som är anpassad till individen. Detta gärna i kombination med utbildning om sjukdomen. Det finns helt enkelt inte riktigt någon medicin mot artros, i den bemärkelsen att det inte finns något piller som kan bota sjukdomen. Det positiva är att just träning och utbildning är enkelt att tillhandahålla via en app, som Joint Academy. (Vill du läsa mer om varför rehabiliterande träning fungerar så bra vid artros? Klicka dig in här. Där finns också mer information om andra behandlingsalternativ.)

Varför är just artros lämpat för behandling online?

Som sagt är inte alla sjukdomar lämpade för behandling online. En del tillstånd kräver exempelvis saker som blodprov eller en fysisk undersökning för att fastställa diagnosen. Andra kräver piller eller fysiska ingrepp, såsom kirurgi, som behandling. Och trots att protesoperation blir enda utvägen för ett fåtal av de som drabbas av artros, så är träning tillsammans med en fysioterapeut den grundbehandling som ger bäst effekt.

Den behandling som fungerar som en typ av medicin mot artros, dvs. anpassad träning och utbildning, har heller inte några direkta bieffekter eller risker. Det är helt enkelt ganska lätt att erbjuda ett skräddarsytt träningsprogram och kontakt med fysioterapeut digitalt. Och träning, utbildning och kontakt med fysioterapeut är ungefär det som en artrosskola på nätet består av, trots att Joint Academy erbjuder även andra verktyg för att underlätta behandlingen.

Mer information om vad Joint Academy kan hjälpa till med finns på vår hemsida. Kort sagt är det en behandling för höft- och knäledsartros som gör det lättare för dig att få friskare leder. Bara 5 minuter om dagen gör stor skillnad. Registrera dig och kom igång redan idag.