Christine Arve

Vad är artros? Så ställs diagnosen knäartros (utan röntgen)

Uppdaterad: januari 2, 2019

Artros är en folksjukdom som drabbar 1 av 4 över 45. Men vad är artros egentligen? Här går vi igenom hur diagnosen kan ställas – utan röntgen.

Vad är artros egentligen?

Artros är en ledsjukdom som påverkar brosket i lederna. Brosket är det som gör att skelettdelarna kan glida mot varandra där de möts och är därmed en del av alla leder i kroppen. Om brosket påverkas så försämras också våra leder. Det första symtomet vid artros är stela leder, men det som de flesta söker vård för är ledvärk. Om det är knät som drabbas får du alltså ont i knät, ofta efter träning. Det kan också vara så att det knäpper eller knastrar i knät.

För att få diagnosen artros behöver du prata med en specialist, såsom en ortoped eller fysioterapeut (sjukgymnast). De tittar då på dina symtom, som t.ex. om det gör ont i knät vid belastning, tillsammans med din sjukdomshistoria. Du kan också få göra ett så kallat funktionstest för att se hur din fysiska funktion ser ut. Detta kan du kan läsa mer om i vårt tidigare inlägg. Baserat på de här faktorerna kan de sedan ställa diagnosen artros. Mer information om hur diagnosen ställs kan du hitta här.

Varför behövs inte röntgen för att ställa diagnosen artros?

Artros kan visserligen synas på röntgen, men detta är mindre relevant när det kommer till behandling. Till och med Socialstyrelsen anser att artros är en klinisk diagnos. Det innebär att den bör ställas med hjälp av symtom, sjukdomshistoria och fysisk funktion – inte med röntgenbilder. Eftersom det är främst dina besvär som avgör om du behöver behandling för din knäartros så är det också symtomen som är det viktiga att kika på när diagnosen ställs.

Om du har ont i knät ska du inte behöva leva utan diagnos för att det inte syns på röntgen. Det är viktigt att du kan påbörja din behandling i tid för att du ska kunna få bra resultat. Sök därför hjälp om du har ont i knät vid belastning. Ett alternativ för att få diagnos och behandling snabbt är Joint Academy. Vi är en digital artrosskola som får plats i din ficka. Ladda ned appen och kom igång med din behandling direkt.