Christine Arve

”Artros, en sjukdom som bara drabbar äldre” och andra myter

Uppdaterad: april 24, 2019

De allra flesta känner igen ordet artros, även om alla kanske inte helt kan förklara vad det betyder. Förenklade förklaringar, som exempelvis att kalla tillståndet för “slitna leder”, har i sin tur lett till många missuppfattningar och myter. Idag har vi dock stort vetenskapligt underlag och kan slå hål på många av dessa – vilket är precis vad vi tänker göra i dagens inlägg!

“Man behöver röntgen för att ställa diagnosen”

Detta är en vanlig missuppfattning. Enligt såväl Socialstyrelsen som flera internationella organisationer bör artros ses som en klinisk diagnos. Det innebär att den ska ställas med hjälp av patientens sjukdomshistoria, smärtbild och ledfunktion. Om du besöker en läkare eller fysioterapeut för att få en diagnos är det därför möjligt att du får frågor om när besvären började, hur leden fungerar och när smärtan känns som mest. Det är nämligen symtomen som avgör behovet av behandling, snarare än om det finns några synliga förändringar på röntgen eller inte.

Läs också om hur diagnosen artros kan ställas online.

“Det går inte att behandla artros”

Artros är en kronisk sjukdom som aldrig går att bota helt, åtminstone inte med den kunskap vi har idag. Det går däremot att lindra symtomen med rätt behandling. Den behandling som bör erbjudas till alla som drabbas av artros är anpassad, handledd träning. Detta stärker musklerna kring den drabbade leden så att den stabiliseras. Samtidigt kan musklerna hjälpa till att avlasta leden. Om man har för ont för att träna kan smärtstillande, antiinflammatoriska läkemedel användas vid behov. Även kortisoninjektioner kan användas som smärtlindring, men bör inte ses som en komplett behandling. Protesoperation är en sista utväg för en del av de som drabbas.

Läs mer om artrosbehandling.

“Det är farligt att träna vid artros”

Eftersom artros i folkmun kallas för slitna leder kan man tro att vila är den bästa medicinen mot artros. Så är dock inte fallet. Tvärtom kommer en stillasittande livsstil endast förvärra sjukdomen. Istället rekommenderas man att träna efter förmåga, gärna tillsammans med en fysioterapeut (sjukgymnast). Detta ger gott resultat för majoriteten av de som drabbas av artros.

“Protesoperation är den enda utvägen”

Att operera höften eller knät kan ge gott resultat för många med artros. Det är också ett vanligt ingrepp att göra i Sverige idag, så riskerna är relativt få. Det kommer dock aldrig att vara helt riskfritt att genomföra en operation, med tanke på t.ex. infektioner och blodproppar. Operation ses därför som den sista utvägen, när ingen annan behandling ger resultat.

Få reda på vad ortopeden tycker om protesoperation vid artros.

För att påbörja en individuell behandling som är vetenskapligt bevisad kan du ladda ner appen Joint Academy. Du får en personlig fysioterapeut (sjukgymnast) som handleder dig och följer upp regelbundet genom hela behandlingen.