Maria Blomqvist

Artros har ingen ålder

Uppdaterad: januari 2, 2019

Många över 45 år har artros. Och det är helt sant att det blir allt vanligare med stigande ålder. Däremot är det viktigt att veta att orsaken till artros är långvarig och felaktig belastning, genetik (dvs skelettets uppbyggnad) och tidigare skador i lederna. En långvarig belastning som har brutit ner brosket blir därmed en större riskfaktor ju äldre man är.

Vem som helst kan drabbas

Enkelt sagt så är ökande ålder och övervikt riskfaktorer. Men som vi skrev ovan så är det egentligen den långvariga belastningen som är orsaken. Börjar nedbrytningen av brosket redan i tjugoårsåldern så är artrosen långt gången innan 40-årsåldern. Det som därmed ska ses som en riskfaktor är lång tid av felaktig belastning och inte åldern i sig.

Vikt och artros

Och hur är det då med vikten? Det är långt ifrån alla med artros som är överviktiga och det är inte alla överviktiga som har artros. Även en person som betraktas som överviktig kan vara väldigt stark och ha friska leder. Den extra belastning som deras leder utsätts för kan balanseras upp med bra styrka. En normalviktig person kan ha svaga muskler kring den led som har artros eller genetiskt ha lättare att utveckla artros.

Skador på lederna kan leda till artros

Tidigare ledtrauman, som exempelvis idrottsskador, är en vanlig orsak till att artros utvecklas i tidig ålder. Knäledsartros är vanligare bland männen i de yngre åldrarna vilket troligtvis beror på att det också är vanligare med menisk- och korsbandsskador hos dem.

Med det vill vi understryka vikten av att ta hand om sina leder, oavsett kroppsvikt och ålder. Din kropp ska hålla länge och får du artros i unga år är det extra viktigt att börja sin behandling i ett tidigt skede och hålla fast vid den så man kan se fram emot en fortsatt aktiv vardag. Det är också läge att göra nödvändiga livsstilsförändringar för ett långt hälsosamt liv. Slit inte på dina leder utan ta hand om dem.

Misstänker du eller vet om att du har artros i knä eller höft kan du ladda ner appen Joint Academy här nedanför. Vi erbjuder en behandling som är godkänd av Socialstyrelsen.

Vill du istället läsa mer om artros, hur det behandlas och symtom kan du läsa fler blogginlägg om respektive tema.