Maria Blomqvist

Har du artros och vill konditionsträna?

Uppdaterad: januari 2, 2019

Vi har tidigare beskrivit vikten av konditionsträning och styrketräning vid artros och ska nu fokusera på konditionsträningen. Många som har tränat tidigare tänker på löpning som en bra och enkel konditionsform. Men för den som har artros kan det vara smärtsamt och i vissa fall olämpligt.

Men det finns många andra bra sätt att bättra på flåset. Här kommer några tips, och tänk på att din kondition blir bättre även om du inte kommer upp i maxpuls.

Dansa med artros

En del har som mål med sin artrosbehandling att kunna dansa igen. Och det är ett fantastiskt bra mål just eftersom det är en motionsform som är detsamma som nöje. Det finns olika former av dans så du kan anpassa efter just din nivå.

Barnsligt kul

Har du barn eller barnbarn? Se vad de gör och delta i leken. Att hoppa hage eller leka tafatt ska inte underskattas. Även de korta stunderna räknas.  
De flesta barn äger ett hopprep vilket är något skonsammare för dina leder än löpning men det får ordentlig fart på andningen. Ge det ett par minuter så får du se.
Eller varför inte ta med dig barn eller barnbarn på en tur med trampbåten innan hösten kommer på fullaste allvar.

Gympa i grupp – kanske tillsammans med andra med artros?

Alla kan inte hoppa, men man kan ändå delta i gympa. Gympa är en rolig och social träningsform. På många ställen finns olika varianter, som seniorgympa eller gympa utan hopp. Men låt dig inte avskräckas av gympaklassens namn, det går att anpassa övningarna efter dina egna förutsättningar och helt enkelt utesluta hoppen. Och liksom jag nämnde tidigare, att träna i vatten passar dig som har artros, kolla om det finns vattengympa i närheten av dig.

Vardagsmotion som passar vid artros

Cykling och promenader är bra motionsformer som även är bra sätt att transportera sig själv från en punkt till en annan. Variera distansen eller tempot efter förmåga och målsättning. Vill du ha ut lite extra av promenaden så ta hjälp av stavar eller vikter kring anklarna.

Simning skonsam träning vid artros

Nu är kanske vattnet lite väl kallt men för de modiga går det fortfarande att ta några simtag utomhus. Annars är simhallen en bra plats för träning och hälsa. Vatten är så fantastiskt på många sätt men särskilt skonsamt är det för leder. Så har du artros i höft eller knä fungerar träning i vatten utmärkt. Och kan du inte simma kanske det här är ett bra tillfälle. Det finns vuxensimskolor på många orter.

Är du sugen på att komma igång men känner att du har för mycket smärta i ditt knä eller i din höft? I så fall ska du titta närmare på vår behandling av knä och höftledsartros. Fem minuter om dagen har visat sig hjälpa. Läs gärna mer på jointacademy.com eller ladda ner vår app redan nu.