Christine Arve

Att ha artros och vara nybörjare på gymmet – våra 5 tips!

Uppdaterad: januari 2, 2019

Att skaffa ett gymkort för första gången kan vara nervöst. Extra nervöst blir det om man dessutom har artros. Här är våra bästa tips till dig.

Nybörjare med artros på gymmet

Alla har vi någon gång varit nybörjare. Även om det inte känns så när du ser de muskulösa personerna på gymmet så har de också varit nybörjare. Försök därför att inte tänka på att de skulle döma dig eller att det de gör är omöjligt. Du betalar lika mycket för ditt gymkort som de gör, så du har lika stor rätt att vara där. Försök därför att lämna alla negativa tankar i omklädningsrummet. Att träna är dessutom hur bra som helst för din artros (läs mer här). För att göra det lättare för dig att göra det vill vi dela med oss av våra absolut bästa tips.

Låt inte din artros eller blyghet stå i vägen – börja idag!

Många av oss tänker att vi måste komma i form innan vi beger oss till gymmet. Men det här tankesättet kommer inte ta oss speciellt långt. Försök istället att bara komma iväg. När du väl har varit på gymmet några gånger kommer det kännas mycket lättare.

Få en överblick

Ett bra sätt att känna sig lite mer bekväm på gymmet är att skaffa sig en överblick över det. Första gången du går dit kan det därför vara en bra ide att leta upp en cykel eller ett löpband med utsikt över gymmet i stort. Därifrån kan du sedan lära känna rummet och se vad andra gör och hur maskinerna används.

Ha en plan

Se till att du vet vad du ska göra redan när du sticker iväg för att träna. Det är annars lätt hänt att du blir omotiverad och lämnar gymmet redan innan du har börjat ditt pass. Sätt dig därför ned innan och skriv ned några övningar du vill göra innan du lämnar gymmet.

Gör det du tycker är kul

Det här kanske låter motsägelsefullt eftersom vi ofta säger att det är bra att variera träningen, men håll dig till att träna det du tycker är kul. Det ökar nämligen sannolikheten att träningen blir av. (När du väl har kommit in i en rutin kan det däremot vara bra att upptäcka andra sorters träning. Kanske hittar du något du älskar som du inte ens visste fanns?)

Skapa en rutin och förbättra din artros

Grattis – du har börjat träna! Oavsett om du bestämmer dig för att ta dig till gymmet en gång i veckan eller fler så är det bra om du kan skapa en rutin. Passar det dig bäst att träna på morgonen? Eller kanske över lunchen? Eller kanske har du lyxen att kunna träna på eftermiddagen innan alla andra slutar jobbet? Hitta en tid i ditt schema som fungerar för just dig och gör träningen till rutin som håller i längden.

För att lära dig mer om att styrketräna med artros kan du läsa vårt tidigare inlägg. Om du misstänker eller redan vet att du har artros är träning en viktig del av behandlingen. För en behandling som ger dig anpassade övningar och handleds av en fysioterapeut kan du ladda ned appen Joint Academy. Du har också möjlighet att få diagnos av ortoped om du önskar det.