Maria Blomqvist

Artros och skidåkning – hur gör jag?

Uppdaterad: januari 4, 2019

Har du också sett bilder från våra skidorter runtom i landet som visar vackra snötäckta fjäll? Och därefter ställt dig frågan om dina knän kommer att klara belastningen. Med artros i lederna är utförsåkning ingen självklarhet.

Men det finns hopp även för dig som har artros. Oavsett hur ont du har så kan det bli bättre om du får behandling med träning som anpassas och handleds av en fysioterapeut. Så det första rådet till dig blir: Börja stärka upp dina knän, det kan vara betydligt enklare än du tror.

Första stegen till skidbacken för dig som har artros

Har du ont i dina knän eller höfter så kontakta en fysioterapeut via Joint Academy eller hos din vårdcentral. Ta reda på om smärtan kommer från artros.  
Därefter är det dags för dig att börja en behandling. Tala om för din fysioterapeut att ditt mål är att bli stadigare i skidbacken och följ det träningsprogram som du får. Med en insats som är så liten som fem minuter om dagen har vi i studier kunnat se resultat redan efter en och en halv månad.

När du är tillräckligt stark så komplettera gärna med balans och styrkeövningar för dina knän. Fråga din fysioterapeut som handleder dig genom behandlingen om vad som passar just dig.

Läs gärna mer om våra studier som visar en markant ökning av funktionen och minskning av smärta i knä och höft efter att ha följt det digitala behandlingsprogrammet för artros. Du kan också läsa om en tidigare patient som gärna använder vintern till just skidåkning med familj och barnbarn trots artros i knä.

Ha en plan B

Artros i knäna behöver inte sätta stopp för skidåkning, men det är bra att börja lugnt och lyssna på vad din kropp klarar av. Var lyhörd och snäll mot dina knän. Kanske behöver du inte åka hela dagen utan passa på att njut extra av de vackra fjällen. Det är lätt att ryckas med men artros i knäna kräver lite mer eftertanke när du står på ett par skidor.

Ett fint alternativ till utförsåkningen är att alternera mellan just utförsåkning och längdskidåkning som inte frestar på knäna på samma sätt men ger samma härliga naturupplevelse. Lika bra för både kropp och själ med andra ord.

Förra året tipsade vi om några enkla benövningar du kan göra hemma som passar dig som har artros och vill åka skidor, här kommer de igen!

Har du ännu inte påbörjat någon behandling? Ladda då ner vår app och få snabb kontakt med en fysioterapeut som handleder dig genom programmet som redan hjälpt många med knä- och höftledsartros.