Maria Blomqvist

Artros på semestern – hur du behåller dina goda vanor

Uppdaterad: januari 2, 2019

Om du har läst vår blogg om artros tidigare så har du kanske noterat att vi gillar att förändra vanor på ett sätt som ska hålla i längden. Träningen för höft- eller knäartros ska vara rimlig att få in i vardagen, liksom annan träning och en sund kosthållning. Kontinuitet är en av nycklarna till framgång för att lyckas med sin behandling och för en bättre hälsa.

Vardagen med artros

Förhoppningsvis har du hittat när på dagen och i vilket sammanhang det passar dig bäst att utföra dina övningar mot höft-och knäledsartros och kanske en del kostförändringar som du är bekväm med. Men vad händer på semestern när vi ofta bryter vårt vanliga vardagsmönster under en längre period? Här kommer en rad konkreta tips på hur du faktiskt behåller dina goda vanor.

1. Stressa inte

Semestern är till för att njuta så undvik fullspäckat schema även om det är trevliga saker. Tidsbrist och stress är klassiska fallgropar för onödigt sockerintag och genvägar som blir senvägar.

2. Gör det bästa av situationen

Låt oss säga att sommarens restaurangbesök inte får den där guldkanten utan en dessert. Det är helt ok. Men välj det alternativ som är minst onyttigt, åtminstone ibland. Och är du på en plats och varken har tid eller lust att träna så gör det du kan. Övningarna i Joint Academy kräver varken utrustning eller någon speciell miljö.

3. Underlätta för dig själv

Känner du att det tar emot ovanligt mycket så förbered på kvällen så det blir enkelt på morgonen att ta sig ut på en morgonpromenad. Eller förbered en sallad och ställ i kylen så det bara är att ta ut, komplettera med protein och sedan slänga i sig när tiden är knapp. Ett bonustips är att skära upp isbergssalladen och lägga den i vatten i en tillsluten förpackning så den håller sig fräsch länge, blir krispigt god och bara är att ösa upp på tallriken eller ner i picknicksalladen. Har du förberett och lagt fram så är det både ett moment mindre att skylla på och dessutom en påminnelse om vad du vill hinna med eller göra.

4. Prioritera

Prioritera liknar till viss det råd nummer två. Äter du en tre rätters middag så låt en av rätterna stå för kaloriöverskottet. Älskar du desserter liksom jag så dra ner på kolhydraterna i förrätten och huvudrätten. Hinner du inte träna och promenera som du brukar, gör då det minsta möjliga och prioritera rätt. Har du artros vill jag såklart pusha för övningarna som stärker höft eller knä. Med programmet från Joint Academy tar det inte mer än ett par minuter varje dag.

5. Ta en dag i taget

En dålig dag betyder ingenting. Varje morgon är det faktiskt en ny dag med nya möjligheter hur klyschigt det än låter. Planera inte för långt fram om det gör att din stress ökar och oroa dig inte för vad du inte kommer att hinna. Ta dagen som den kommer och även pyttelite träning är bättre än ingen träning. Väldigt enkel ekvation att tänka på när det inte blir som man tänkt sig.

6. Reflektera

Kom du dig inte ut på promenaden som du tänkt? Eller tog ni taxi eller buss istället för att cykla, struntade du i att laga den där goda grytan hemma och dök in på en snabbmatsrestaurang istället? Låt det inte påverka dig att det hände men fundera på vad det var som gjorde att du valde bort exempelvis den hälsosammare måltiden. Är det något du kan förebygga till nästa gång? Kanske förbereda, eller ta ett frukt för att  inte bli sådär akut hungrig? Här behöver du analysera vad det är som får dig att göra de val du gjort och hitta ett sätt att underlätta för dig själv till nästa gång.

Lika viktigt är det att reflektera vad det var som faktiskt fungerade. Var det att träningskläderna låg framme eller var det den färdigskurna salladen som du förberett kvällen innan?

Följ oss och läs vår blogg för fler tips om artros och en hälsosam livsstil. Skulle du ha eller misstänka artros i ditt knä eller din höft kan du ladda ner vår app och komma i kontakt med en fysioterapeut eller ortoped direkt och även påbörja vårt behandlingsprogram. Ladda ner appen nedan eller läs mer på www.jointacademy.com