Maria Blomqvist

Att träna med artros i skogen är skonsamt för dina leder

Uppdaterad: januari 2, 2019

Att leva med artros betyder för många att få in både övningar och motion i vardagen. För er som bor i närheten av en skog så finns fantastiska möjligheter till enkel och välgörande motion. Att faktiskt fortsätta röra på sig när du har artros har stor betydelse för ditt välmående.

I skogen får du skugga av träden vid solsken fungerar de som ett vindskydd när det blåser. Dessutom är det alltid tillgängligt. I Sverige finns många fina skogar och rekreationsområden med upplysta spår för motionärer både sommartid och vintertid. Det är de här platserna som är mina absoluta favoritställen att träna på.

Förutom gratis träning året om som dessutom passar dig som har ledvärk eller artros så är skogen en bra plats att koppla av på. Här kommer några tips på hur du kan må bra tack vare våra fina skogar.

Promenader bra sätt att träna med artros

Som många av er säkert vet så är promenader ett fantastiskt bra sätt att hålla igång kroppen. Att ha möjlighet att promenera bland träd och växtlighet sätter guldkant på tillvaron och det gör det lättare att också komma ut. Använd stavar för att även involvera överkroppen eller ge lite extra stöd för balansen. Eller varför inte ta en promenad med hunden? Promenaderna är lika uppfriskande oavsett om det är vår, sommar eller höst.

Jogga eller spring

Underlaget i de här motionsspåren är ofta skonsamma och dämpar bättre än asfalt. Själv återupptog jag min löpning just den här sommaren och mitt svaga knä höll faktiskt! Har du artros är det viktigt att du är försiktig och rådgör med din fysioterapeut i förväg.

Orientera

Vill du utforska skogen ännu mer och även få lite hjärngympa kan du testa på orientering. Naturpasset är en friskvårdssatsning av Svenska Orienteringsförbundet och riktar sig till dig som vill testa på orientering när det passar dig. Naturpasset finns på cirka fyrahundra platser runt om i landet. Gå in på deras hemsida och se fler alternativ för dig som vill testa.

Skidåkning

För er som har förmånen att ha snö under vinterhalvåret så är längdåkning i skogen en upplevelse. Längdskidåkning ger dina lungor en rejäl utmaning och du involverar hela kroppen på ett härligt sätt.

Har du artros i höft eller knä och vill minska din ledsmärta kan du ladda ner appen Joint Academy och påbörja din behandling direkt. Du får hjälp och stöttning av en personlig fysioterapeut. För att lyckas med att hålla smärtan borta och må så bra som möjligt behöver du skapa nya rutiner. Kanske just skogen kan bli en del av de nya rutinerna?