Christine Arve

Artros är världens vanligaste ledsjukdom

Uppdaterad: januari 2, 2019

Den vanligaste siffran som nämns när någon undrar hur vanligt det är med artros är 1 av 4 över 45 år, så det är verkligen inget konstigt om du råkar vara en av dem.

Hur vanligt är artros?

Det är svårt att säga exakt hur många som har artros i Sverige idag eftersom vi idag endast räknar in de som fått diagnosen av en läkare. Det vi däremot vet är att artros är en av de vanligast förekommande sjukdomarna i världen, så om du har drabbats är du verkligen inte ensam. Vi kan också gissa att det högst troligen finns ett väldigt stort antal människor som aldrig söker vård för sina besvär. Forskningen pekar dessutom på att allt fler personer drabbas av artros, troligen som en följd av att vi blir allt äldre och väger allt mer.

Det positiva är att artros är en sjukdom som kan både förebyggas och behandlas relativt enkelt. För många som drabbas behövs varken operation eller smärtstillande läkemedel, utan det räcker med vissa ändringar i livsstilen för att behandla smärtan i höften, knät eller den led som drabbats. Det är också relativt enkelt att komma i kontakt med en fysioterapeut som kan vägleda behandlingen eftersom ingen remiss från läkare behövs.

Artros är en sjukdom – inte tecken på ålder eller svaghet

Det är vanligt att tro att smärtande leder är något vi alla får stå ut med på ålderns höst och att det bara är att bita ihop tills det är dags för operation. Som tur är så stämmer detta inte alls! Artros är en ledsjukdom som visserligen drabbar många av oss, men som trots det inte är en naturlig del av åldrandet. Om du känner att du börjar bli stel i lederna eller har ont i höften eller knät vid belastning är det därför en god idé att söka upp en fysioterapeut för att påbörja behandling så snart som möjligt.
För att läsa mer om artros kan du antingen klicka dig in på artros.org eller läsa våra tidigare blogginlägg om saker som varför du inte ska vara rädd för styrketräning eller hur du kan testa din fysiska funktion. Om du redan vet eller misstänker att du har artros kan du istället ladda ned appen Joint Academy för en digital behandling med kontinuerlig kontakt med en personlig fysioterapeut.