Maria Blomqvist

Artros, yrkesliv och sjukskrivningar

Uppdaterad: januari 2, 2019

Att artros är en utbredd folksjukdom är det många som är medvetna om idag. Däremot är det inte lika många som vet att det är vanligt förekommande även hos personer redan i 40-årsåldern. Ungefär 25 procent av hela befolkningen över 45 år är drabbade och många av dem är i en ålder där man fortfarande är yrkesverksam.

Statistik från en tidigare rapport från BOA (Bättre Omhändertagande för personer med Artros) har visat att 13 procent av de som påbörjar behandling för höft- eller knäledsartros är sjukskrivna. Andelen varierar kraftigt över landet beroende på var du bor. För höftledsartros är siffran så hög som 21 procent i Jämtlands läns landsting. Samma siffra är nere på endast sju procent på Gotland enligt BOAs redovisning.

Vilka drabbas av artros?

Det finns flera riskfaktorer som spelar in om du kommer att utveckla artros eller inte. Det kan vara genetiskt, övervikt, elitidrottande, skador eller om du i ditt yrke exempelvis belastar dina leder tungt under en längre tid. Har du ett sådant yrke kan det vara idé att se vad du kan göra för att förebygga artros. Exempel på sådana yrkesområden är till exempel vård och förskola eller inom byggsektorn. Att stärka upp sina leder är alltid positivt och bidrar till ett liv utan smärta.

Hur ska artros behandlas?

Behandlingen för artros är i första hand regelbunden träning under handledning av fysioterapeut och utbildning om både sjukdomen i sig, vad som påverkar och vad man kan göra för att återfå sin rörlighet i lederna och minska smärtan. Eftersom det är en kronisk sjukdom så är det viktigt att hitta ett sätt som fungerar i vardagen. Små ändringar kan göra stor skillnad.

En behandling som går ut på att investera ett par minuter varje dag i din egna hälsa kan underlätta för den som arbetar. Kan du även hålla kontakt med din fysioterapeut via telefon eller app som det är i Joint Academy behöver du inte lämna din arbetsplats för att ta del av din behandling.

Oavsett om du få din behandling och har kontakt med din fysioterapeut digitalt eller på plats hos en vårdcentral eller klinik så är regelbundenheten viktig. Och att du fortsätter med träningen som en del av dina vardagsrutiner.  

Vill du börja behandla din knä- eller höftledsartros hemifrån eller från din arbetsplats kan du ladda ned appen Joint Academy och få stöd från en fysioterapeut. Var rädd om dina leder och börja din resa mot hälsosammare och starkare leder redan idag.