Christine Arve

Artros är ledvärk som kan behandlas

Uppdaterad: december 26, 2018

Om du har hittat den här bloggen kan det vara så att du har artros, eller kanske känner du någon som du misstänker har det. Men vad är artros egentligen? Många av oss tänker på gamla människor med ont i höften eller knät. En del av oss tänker på sjukgymnastik med fysioterapeut eller artrosskola. Kanske går tankarna direkt till höftledsoperation. Oavsett vad du har för tankar och känslor kring artros kan det vara bra att ta reda på så mycket som möjligt om sjukdomen för att undvika felaktig information.

Kort fakta om artros

Artros uppkommer som en följd av en obalans i ämnesomsättning i brosket som gör att broskmolekylerna bryts ned snabbare än vad nya hinner bildas. Detta leder till att vävnaden bryts ned. Eftersom brosket ligger som en yta längst ut på alla benändar i kroppen fungerar det som glidyta. Det innebär att lederna inte fungerar som de ska när brosket bryts ned.

Följden av att brosket sakta försvinner blir ledvärk och stela leder och det är detta vi kallar artros. Diagnosen ställs av en ortoped eller fysioterapeut (tidigare kallad sjukgymnast) baserat på symtom och ledfunktion. Grunden till diagnosen artros är givetvis ont i lederna men även andra ledbesvär tas i åtanke.
Artros kan drabba alla leder i kroppen, men vanligast är höftledsartros eller artros i knät. Detta beror till viss del på att båda dessa leder bär upp en stor del av vår kroppsvikt, men det har också att göra med den rent fysiska utformningen av lederna.

Artros i höften

Det är väldigt vanligt att drabbas av artros i just höftleden. De första symtomen brukar vara att höften blir stel, vilket gör att du kan få svårt att gå eller resa dig upp. Därefter är det vanligt att få ont i höften, framförallt vid belastning. Med tiden kan smärtan även uppkomma vid vila.
Ofta är höftledsartros till stor del genetiskt och har att göra med ledens utformning, men det finns fortfarande sätt att minska smärtan om du har ont i höften som följd av artros. Den traditionella artrosskolan ger dig både träning med fysioterapeut och andra i samma situation, samtidigt som du får utbildning om sjukdomen.

Artros i knät

Knäartros är, tillsammans med artros i höften, den vanligaste formen av artros. Det första symtomet är ont i knät vid böjning och belastning. Det är också vanligt att knät blir stelt, framförallt efter att ha suttit stilla en stund.
Mer än vid någon annan led beror artros i knät ofta på en tidigare knäskada. Om du exempelvis har en meniskskada ökar risken för att utveckla artros en hel del eftersom belastningen på din knäled då ökar rejält.

Artrosbehandling

Eftersom musklerna kan avlasta lederna går artrosbehandling till stor del ut på att stärka musklerna kring de drabbade lederna. Detta görs med hjälp av träning som antingen kan ges via artrosskola eller läggas upp av en fysioterapeut. Det minskar både din ledvärk och ökar din funktion.

En knä- eller höftledsoperation är därför inte aktuellt i första hand, utan träning och vissa livsstilsförändringar är det som gäller för att behandla artros. Om du har försökt med träning ett längre stund och inte tycker att du får mindre ont i knät eller höften kan du konsultera med din ortoped. Tillsammans kan ni då komma fram till om en protesoperation är ett alternativ för dig.

Om du vill ha mer information om artros kan du klicka dig in här.

För att starta din personliga behandling för höft- eller knäartros där du får stöd av både ortoped och fysioterapeut kan du klicka nedan.