Sarah Jaxell

Artrosbehandling sker i flera steg – så här läggs den upp

Uppdaterad: januari 7, 2019

Det finns flera steg inom artrosbehandling, där långt ifrån alla med artros behöver ta alla steg. Ofta beskrivs det som en pyramid, där träning och fysisk aktivitet, tillsammans med information om sjukdomen, utgör grunden. Alla som drabbas av artros bör alltså få behandling i form av anpassad, handledd träning samt utbildning. Nästa steg är sedan smärtstillande läkemedel, antingen i form av tabletter eller kortisoninjektioner. Därefter är operation med protes en sista utväg för en minoritet av de som drabbas.

Träning grunden till artrosbehandling

Det första steget i behandlingen av artros innefattar anpassad, långsiktig träning. Det här är alltså vad alla som drabbas av artros bör genomgå. Här kan det också vara värt att förtydliga att det inte behöver handla om långa, svettiga pass på gymmet. Du kommer långt med bara några minuter om dagen hemma i vardagsrummet! Övningarna du får via den digitala artrosbehandlingen Joint Academy tar exempelvis 3-5 minuter att göra och kräver ingen utrustning. Här finns några exempel på övningar som är specifikt utformade för artros.

Den som inte trivs med digital vård kan med fördel prata med en fysioterapeut. Tillsammans kan ni lägga upp ett träningsprogram som passar just dig. Det viktiga är att du får övningar du känner att du kan utföra. I takt med att du blir starkare och rörligare bör du sedan få nya övningar. Det är nämligen viktigt att fortsätta röra på sig, även under de perioder då du inte känner av symtomen. Annars ökar risken för att smärtan kommer tillbaka.

 

artrosbehandling I flera steg

Smärtstillande läkemedel kan användas vid behov

Om du har svårt att klara av träningen för att det gör så ont i lederna kan smärtstillande läkemedel vara ett alternativ. Det som ger bäst effekt enligt vetenskapliga studier är tabletter i kategorin NSAID. Hit räknas exempelvis Ipren, Diklofenak och Naproxen. Det går ofta att få tag i bra smärtstillande tabletter av den här typen på apoteket utan recept. Prata dock med en läkare innan du börjar ta dem.

En annan typ av smärtlindring som kan vara aktuell är injektioner med kortison. Här injiceras kortison direkt i den drabbade leden, vilket kan ge effektiv smärtlindring. Det här bör dock endast ses som en temporär lösning eftersom studier har visat att det på sikt kan påskynda utvecklingen av artros. Läs mer om kortisoninjektioner i vårt tidigare inlägg.

Protesoperation kan vara en sista utväg

De flesta som drabbas av artros behöver aldrig opereras för sina besvär, utan klarar sig bra med träning och smärtstillande läkemedel vid behov. För ett fåtal kan det dock bli aktuellt. Om den grundläggande behandlingen inte har gett tillräckligt resultat kan man prata med sin ortoped om operation. Detta är vanligast för höft- och knäledsartros, men det går att operera även andra leder. Oftast är det protes som är aktuellt, men om det gäller mindre leder (t.ex. leder i händer eller fötter) kan steloperation vara ett alternativ.

På artros.orgkan du läsa mer om behandlingspyramiden.

Att man har en operation planerad betyder dock inte att man kan hoppa över träningen. Att träna innan ingreppet både minskar riskerna och ger bättre resultat i slutändan. Samtidigt måste man fortsätta träna även efter operationen för att bibehålla styrka och funktion i leden. Det är därför bra att prata med en fysioterapeut också, och inte bara en ortoped. Ett alternativ för detta kan vara den digitala artrosbehandlingen Joint Academy. Här kan du få ett anpassat träningsprogram, som koordineras av en fysioterapeut, för din knä- eller höftsmärta. Ladda ner appen och kom igång redan idag!