Maria Blomqvist

Artrosbehandling innebär nya vanor

Uppdaterad: januari 2, 2019

Artrosbehandling är nära knutet till livsstil och vanor oavsett om du har fått artros på grund av ärftlighet, hårt idrottande övervikt eller som en följd av ett fysiskt tungt arbete. Därför kommer här några konkreta tips på hur du kan bryta dina gamla mönster och skapa nya. Har du ont i din höft eller ditt knä på grund av artros gäller det att få in fem minuters behandling per dag samtidigt som det kan finnas behov att bryta gamla vanor, som till exempel ändra sin kost eller sluta att röka.  

Lär dig mer om både artros och relaterade ämnen

Ju mer kunskap du har desto mer logiskt blir det för dig själv varför du behöver lägga om dina vanor. Så ta reda på så mycket du kan om varför. Varför är träning så viktigt vid artros och hur påverkar rökning egentligen kroppen?

Skapa en målbild som är viktig för dig

När du söker kunskap så ta även reda på vad du kan förvänta dig av dina nya vanor. Läs både på om studier om artros eller andras erfarenheter av att lägga om sin livsstil. Vad är det som är viktigt för dig som du vill kunna göra igen? Det kommer att bli din motivation när du möter motgångar. Prata med din fysioterapeut så de kan hjälpa dig med både målbilden och komma med tips på hur du kan nå dit.

Identifiera dina dåliga vanor

Ta reda på vad du behöver förändra. Gäller det att få in träning så fundera på när på dagen du kan har fem minuter till dina övningar och om du kan “transport-träna”. Det innebär till exempel att du promenerar eller cyklar en sträcka istället för att ta bussen.
Om du behöver gå ner i vikt på grund av artros så fundera på vad i din kost det är som gör att du har ett högre BMI.

Rannsaka dig själv

När du identifierat de vanor du behöver sluta eller börja med är det dags att fundera på varför det är så svårt för dig. En vanliga saker som kan komma i vägen för en artrosbehandling exempelvis är tidsbrist. Vad är det som gör att du inte har tid och kan du ändra någonting där. Eftersom det endast tar fem minuter om dagen så kan du kanske göra det när du lagar mat, borstar tänderna eller tittar på nyheterna.

Nya kostvanor behövs ibland också för några med artros. Fundera då på vad som är rimligt att göra annorlunda för dig. En bov kan vara smörgåsarna på kvällen. Fundera på varför du äter dem. Är du verkligen hungrig eller är det för att det är mysigt att ha någonting att tugga på när du läser, tittar på TV eller umgås? Kan du byta ut smörgåsarna till morotsstavar eller bara en kopp te så har du en (o)vana mindre att tänka på.  

Gör det enkelt

Vår idé om att behandla artros och ha en hälsosam livsstil är att det ska vara enkelt. Behandlingen vi erbjuder är enkel bland annat för att den är lättillgänglig och inte kräver mer än fem minuter. Men för att få in andra goda vanor, hur gör man då? När det gäller träning så tycker jag det blir enklare om jag har träningsväskan färdigpackad eller om kläderna är framlagda redan på morgonen. För att skapa goda kostvanor så försöker jag alltid ha nyttiga nödlösningar i frysen och skafferiet. Matvaror som håller länge och som är enkla att slänga ihop. Som en smoothie till exempel.

När du gör en sallad så gör en lite större så den räcker två eller tre dagar. För mig fungerar det enkla bäst och hoppas det även kan hjälpa några av er som läser. Tänk till- hur kan jag förenkla för mig själv?

Har du artros och ännu inte har börjat med någon behandling kan du gå in och läsa mer om Joint Academy som är en digital behandling. Det betyder att du får övningar och utbildningsfilmer via appen Joint Academy.  Du kan även chatta och boka telefonmöte med den som blir din personliga fysioterapeut via appen. Läs mer här.