Christine Arve

Äta efter träning lika viktigt som att äta innan träning

Uppdaterad: september 4, 2019

Ägnar du dig åt träning och vill åt resultat som viktminskning eller ökad styrka? Då kan det vara bra att också ha lite koll på kosten. De flesta av oss vet ungefär hur en hälsosam kosthållning ser ut, men för den som vill få ut det mesta av träningen spelar maten extra roll. Många vet att det är bra att äta innan träning för att få ut det mesta av passet, men det är lika viktigt att äta efter träning. Så nu när vi vet det återstår frågan: vad bör man få i sig?

Samband mellan kost och träning

För att orka träna behöver vi energi. Detta får vi i oss genom maten vi äter. När man pratar om kost och träning i samma mening pratar man också ofta om protein, kolhydrater och fett. De här olika grupperna används nämligen av kroppen på lite olika sätt. Protein behövs för att bygga upp vävnader i kroppen (allt från muskler till hår och hud), kolhydrater används som bränsle och ger oss därmed energi och fett behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. Utöver detta behöver vi också få i oss alla nödvändiga vitaminer och mineraler.

Läs mer om vad nyttig mat innebär för den som har artros.

Vad ska jag äta innan träning?

Det vanligaste är att rekommendera att äta kolhydrater innan träningen för att ladda upp med energi. Traditionellt har man pratat mycket om snabba kolhydrater, i form av exempelvis pasta, men på senare år har lågkolhydratskost lyfts. På ett teoretiskt plan finns det stöd för att det är bättre att äta långsamma kolhydrater ett par timmar innan träningen. Detta har att göra med blodsockerhalten och nivåerna av insulin.

På ett praktiskt plan spelar det däremot ingen större roll om man äter snabba eller långsamma kolhydrater. Istället verkar det återkomma till mängden energi man får i sig och gör av med. Den som får i sig tillräckligt med energi – i form av kolhydrater eller andra källor – orkar helt enkelt träna längre, oftare och/eller mer effektivt och får därmed bättre resultat av träningen.

Fortsätt läsa om viktnedgång, träning och fettförbränning på artros.org.

Vad ska jag äta efter träning? 

När du tränar använder musklerna glukos som bränsle, samtidigt som vissa protein i musklerna också skadas och bryts ned. Efter avslutad aktivitet behöver kroppen därför bränsle för att återställa nivåerna av glykogen och reparera muskelfibrerna. Du kan skynda på det här förloppet genom att äta efter träningen. Allra helst bör det du äter efter träning vara en blandning av kolhydrater och protein.

Av den här anledningen är det vanligt att många dricker en proteinshake och tar en frukt efter styrketräningen. Detta kan ses som ett bra mellanmål (även om det finns flera andra saker du kan äta som är minst lika bra). Det är också en vanlig uppfattning att intaget av protein inte bör dröja längre än en timme efter avslutat pass. Enligt studier är den snabba timingen dock inte så viktig. Det handlar snarare om att få i sig tillräckligt med näring under dagen. Detta gäller såväl protein och kolhydrater som fett, vitaminer och mineraler.

Mer ingående information om träningskost finns på Styrkelabbets hemsida.