Christine Arve

Äta mer grönsaker varje dag – tips på hur du gör!

Uppdaterad: juni 26, 2019

De flesta av oss tänker nog på grönsaker som nyttigt och vet att det är en del i en hälsosam kost. Men vad är det som är så bra med grönsaker? Dels behöver vi de näringsämnen som finns i frukter, grönsaker, rotfrukter och baljväxter för att våra kroppar ska fungera normalt. Utöver det visar även flera studier att frukt och grönsaker bland annat bidrar till att skydda mot olika typer av cancer, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och diabetes. Därför tipsar vi idag om hur du kan äta mer grönsaker.

Läs istället om hjärt- & kärlsjukdomar och artros i vårt tidigare inlägg.

Hur mycket grönsaker bör man äta per dag?

Enligt Livsmedelsverket ska en genomsnittlig vuxen person äta 500 gram frukt och grönsaker om dagen. Det motsvarar ungefär fem knytnävsstora portioner. Man bör också sträva efter att äta så kallade grova grönsaker, som t.ex. morötter, broccoli eller vitkål. Enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning från 2011 är det dock bara 2 av 10 svenskar som lever upp till detta. Om du är en av många som inte riktigt når fram till de här riktlinjerna kan det vara dags att börja tänka på att äta mer frukt och grönt. Här kommer därför våra bästa tips på hur du kan äta mer grönsaker varje dag!

Tips på hur du kan äta mer grönsaker

Börja med grönsakerna. Detta gäller i två bemärkelser. När du planerar vad du ska äta till middag, försök att börja tänka på grönsakerna. Är det broccoli som ska ligga till grund för kvällens måltid, eller är det morötter? Ska de ångas, kokas, ugnsrostas eller rivas? Studier visar att det här tankesättet leder till ökad konsumtion av grönsaker. Den andra bemärkelsen syftar till att du bör försöka lägga upp grönsakerna på tallriken först. På så vis blir det inte något du klämmer in på slutet när det inte finns plats på tallriken.

Dryga ut din vanliga mat. Blanda ned linser och riven morot i köttfärssåsen. Prova att ha zucchini i lasagnen. Eller varför inte baka ett bröd med bönor i till frukosten? Det finns många sätt att öka mängden grönsaker du äter utan att behöva äta annorlunda än vad du är van vid.

Gör en stor sallad. Fixa en stor sallad på helgen som du sedan kan ta av under veckan. Ett tips är att använda olika hårda grönsaker och rotfrukter, eftersom dessa håller sig bättre än exempelvis salladsblad. Prova att riva vitkål, morot, äpple eller rödbetor och ha som grund. Det är både mer spännande, mer mättande och godare än vanliga gröna blad! Om du dessutom blandar i olivolja, vinäger, salt och peppar blir den här typen av sallad bara godare om den får stå i några dagar.

Läs fler tips på Livsmedelsverkets hemsida.

Ökad hälsa = ökad livskvalitet

Vi pratar mycket om ökad hälsa och att må bättre, men gör det verkligen så stor skillnad? Varför tycker vi på Joint Academy att det är så viktigt att bry sig om vad man äter? Jo, att äta hälsosamt ökar livskvaliteten. Om du äter rätt kan du öka din ork – både fysiskt och psykiskt. Den som är piggare blir också ofta gladare, vilket innebär att du kan öka ditt välmående på flera plan genom att äta mer hälsosamt.

Samtidigt är god mat en viktig del av livet. Att varje dag äta saker du inte tycker om kommer därför antagligen inte öka din livskvalitet. Därför anser vi på Joint Academy att det är viktigt att hitta en balans. Du behöver inte sluta med det du tycker om. Försök istället att äta lite mer av sådant som är bra för dig – exempelvis grönsaker.

Läs om antiinflammatorisk kost på artros.org.

Du kan också öka din hälsa väldigt mycket genom att röra på dig mer. Våra kroppar är byggda för att vara fysiskt aktiva. Har du ont i knäna eller höfterna och vill ha professionell vägledning kan du ladda ner behandlingen Joint Academy. Du får då stöd av en fysioterapeut (sjukgymnast) som handleder dig genom skräddarsydda övningar. Du kan också när som helst ställa frågor via meddelandefunktionen i appen. Kom igång genom att klicka nedan.