Maria Blomqvist

Att löpträna med artros – del 1

Uppdaterad: december 10, 2018

Vi är många som älskar löpning. Anledningarna är många men själv tycker jag det är ett oslagbart sätt att rensa huvudet på tankar och att det är så fantastiskt lättillgängligt. Men löpning sliter även på dina leder och för att det inte ska göra mer skada än nytta bör du lyssna på din kropp. Särskilt om du har artros.

Här kommer några handfasta tips på hur du kan återuppta din löpning och sakta men säkert börja springa.

1. Tänk på styrkan – Gör dina övningar

Knäleden får ta emot hela din vikt och lite till när du springer. Fortsätt med övningarna även om du inte känner av din artros. Knä och höft måste vara starka för att undvika slitage. Förutom övningarna från Joint Academy är det även bra att träna mage och rygg för bättre stabilitet.

2. Börja med att gå

Det är skonsamt för dina leder och kräver ingen extra utrustning. Anpassa distansen efter hur mycket du orkar och hur mycket tid du har. Det är bättre att promenera två kilometer än ingenting. Att hoppa av bussen lite tidigare eller lämna bilen hemma brukar vara två klassiker för att få in mer promenad i vardagen.

3. Stavgång

Med ett par stavar involverar du även överkroppen och får upp flåset ytterligare. Börja med vanliga stavar och när du känner dig redo kan du börja med stavar med vikter eller andra extravikter som du spänner fast runt fot- eller handleder.

4. Spring i vatten

Med ett flytbälte som man kan låna på många simhallar eller köpa i välsorterade sportaffärer kan du även springa längre stunder i vatten. Tänk på att du ska springa upprätt. Testa dig fram, det kan ta ett tag innan tekniken blir rätt. Vattnet ger ett visst motstånd samtidigt som det är skonsamt för leder att träna i vatten. Tänk på att dricka extra, i vattnet känner du inte att du blir svettig på samma sätt.

5. Jogga korta sträckor i intervaller

Börja jogga väldigt korta sträckor. Kanske mellan två lyktstolpar och gå sedan lika långt och jogga sedan igen. Du kan också springa en minut och promenera en minut. När du känner dig starkare kan du jogga längre sträckor än vad du går.

Sist men inte minst vill jag påminna om att ha tålamod. Gå långsamt framåt. Träning ska inte vara en pina, då är sannolikheten stor att du undviker det.  Läs även vårt tidigare inlägg om motivation.

Har du inte redan kommit igång med Joint Academy för att behandla din höft eller knäledsartros kan du registrera dig genom att ladda ner appen här nedan. Innan du påbörjar själva behandlingen bokar du en tid för konsultation med vår ortoped.