Maria Blomqvist

Att löpträna med artros – del 2

Uppdaterad: januari 2, 2019

Nu har du säkert kommit igång med något av de första stegen som jag skrev om förra veckan. Missade du de första fem stegen kan du läsa dem här. Beroende på ditt utgångsläge kan du välja vilka steg du vill hoppa över. Det här inlägget ger några fler tips på saker som blir allt viktigare när det är dags att springa hela sträckor.

6. Börja med hela sträckor

Vill du börja springa är detta en milstolpe. Antingen börjar du springa hela kilometrar och ökar distansen efter hand. Ett annat alternativ är att bestämma sig för att springa under tio minuter för att sedan öka till tolv och så vidare.
Bor det en tävlingsmänniska i dig så vänta med att både springa en särskild distans och klocka dig samtidigt. Risken är då att du pressar dig för hårt och överanstränger dig. Jag vill påminna dig om att du gör det här för att må bra.

7. Tänk på underlaget

Bor du nära en skog eller spår så använd det. Oftast är det mjukare underlag att springa på där och därmed skonsammare. Du kan dessutom välja bland flera olika distanser och behöver inte själv tänka på hur långt du sprungit. Även om du bor mitt i staden så låt inte det här stoppa dig. Ditt träningspass kan börja så snart du tar ett kliv ut genom dörren. Kanske cykelbanan har en liten stig i gräset där andra sprungit före dig?

8. Använd löparskor som passar just dig

Fötterna. Många av oss tar alldeles för dålig hand om fötterna. I det här fallet så påverkar det både knä och rygg om du inte stoppar ner fötterna i ett par skor som är anpassade efter både dig och ditt ändamål. Det finns specialiserade butiker där du kan prova ut vilka löparskor som passar dig.

9. Låt det ta tid!

Än en gång, pressa dig inte eller stressa fram något. Stanna på en nivå så länge du behöver. Känns det inte bra att springa så finns det många bra och lättillgängliga alternativ att träna sin kondition.

10. Bygg muskler

Kom ihåg att fortsätta göra dina övningar för ditt knä även om du är starkare. Komplettera med gym, funktionell träning och rörlighet.

Misstänker du eller vet om att du har artros i knä eller höft kan du ladda ner appen Joint Academy här nedanför. Vi erbjuder en behandling som är godkänd av Socialstyrelsen.