Christine Arve

Gå ner i vikt – är konditions- eller styrketräning bäst?

Uppdaterad: januari 3, 2019

Vi vet att träning är bra för att kontrollera vikten, oavsett om vi vill gå upp eller ner. Men vilken träningsform är bäst för att gå ner i vikt?

Mer information om varför det kan vara positivt att gå ner i vikt för den som har artros finns här.

Om uttrycket “gå ner i vikt”

Hela uttrycket att “gå ner i vikt” är egentligen missvisande. I själva verket handlar det om att minska fettmassa – något som inte nödvändigtvis innebär viktminskning. Ett kilo muskler tar mindre plats än ett kilo fett, vilket innebär att du kan minska belastningen på lederna utan att gå ner i vikt. Istället för att mäta vikten är det därför en bra ide att ha koll på midjemåttet. Andra sätt att se om du är på rätt väg är exempelvis att se hur kläderna sitter eller ta bilder på din kroppsform med jämna mellanrum.

Det kan också vara bra att veta att muskler behöver mer energi än fett. Mer muskelmassa ökar alltså förbränningen dygnet runt, även när du bara sitter stilla. Av samma anledning ger träningen bättre effekt när det kommer till energiförbrukning om du har mer muskler. Samma träningspass kommer därmed förbränna mer energi för någon med mer muskler än för någon med mindre muskler. Detta kan illustreras som att en bil med fler hästkrafter drar mer bensin än en bil med färre hästkrafter.

Den bästa träningen för att gå ner i vikt (/minska fettmassan)

Styrketräning ökar din förmåga att bära upp din kroppsvikt. Detta minskar belastningen på dina leder, vilket är nödvändigt om du har artros. Samtidigt använder större muskler mer energi i det långa loppet, vilket gör att du kan äta mer mat utan att gå upp i vikt. (Hur mycket mer mat du kan äta står i relation till hur mycket muskler du bygger upp.)

Konditionsträning bränner istället generellt fler kalorier på kortare tid än vad styrketräning gör. Det innebär att du med ett konditionspass kan göra av med mer energi, och att du då också kan äta lite mer. (Det är dock mycket lättare att få i sig energi än att förbränna den.)

Med all information här ovanför i åtanke så kan man verkligen undra vad som är den mest effektiva träningsformen för att minska fettmassan. Å ena sidan drar muskler mer energi i längden. Å andra sidan bränner ett styrkepass oftast inte lika mycket energi som ett konditionspass. Svaret blir därför att det bästa är en kombination av båda.

Något annat att tänka på är att oavsett hur hårt du tränar så spelar kosten fortfarande en stor roll. Du kan inte träna bort ohälsosamma matvanor, på samma sätt som du inte kan äta dig till bra kondition. För mer information om hälsa och artros kan du titta in på hemsidan artros.org. Om du misstänker att du har höft- eller knäledsartros kan du också ladda ned appen Joint Academy och få din behandling direkt till din telefon.