Maria Blomqvist

Belöna dig själv – Det är du värd

Uppdaterad: december 10, 2018

För den som tränar eller kämpar med sin artrosbehandling är såklart att nå det i förväg uppsatta målet den allra bästa belöningen. Men om målet känns långt bort eller motivationen tryter på vägen kan det vara bra att hitta sätt att belöna sig själv med. Att ge sig själv en belöning sätter onekligen lite guldkant på tillvaron.

De flesta har nog tänkt tanken att nu när jag varit så duktig, jobbat så hårt, promenerat så långt så är jag allt värd en liten kanelbulle eller två. Men i det här blogginlägget vill vi ge dig lite fler alternativ som du kanske inte tänkt på som faktiskt motiverar dig.

Sätt upp delmål

Delmål är ett jättebra sätt att hålla motivationen uppe. Belöningen blir att kunna bocka av och ge dig själv en klapp på axeln. För varje gång vi lyckas växer motivationen och självkänslan och tron på att det faktiskt fungerar det vi gör.

Gör något du tycker om

När du har klarat att hålla dina nya rutiner, träningsschema under en period så gör något du tycker om. Boka av tid för ett långt bad och en god bok, boka en massage eller gå och se den där filmen, serien eller konserten. Är du en person som skjuter upp din träning just med anledning av alla de här roliga sakerna? Försök då att införa en ny rutin, gör dina övningar innan du startar ett nytt avsnitt och se det som din belöning.

Köp någonting till dig själv

Även om vi inte vill förespråka konsumtion så visst är det roligt med nya saker ibland. Slå två flugor i en smäll och köp ett nytt träningsredskap eller bekväma byxor eller skor.

Beröm dig själv

Titta tillbaka på var du började och var du är nu. Mät dina framsteg och beröm dig själv. Har du en svacka så titta på vilka framsteg du har gjort tidigare och beröm dig själv för det du har klarat. Sannolikheten är stor att du klarar att göra framsteg igen.

Bocka av en lista

Det låter kanske lite konstigt men de flesta av oss mår bra när vi får bocka av att vi slutfört saker. Gör en lista med dina träningstillfällen eller använd en kalender och markera alla dagar som du lyckades. Den bästa belöningen är den känslomässiga. Den sägs ha bäst effekt på motivationen och kostar faktiskt ingenting.

Många hävdar att det tar tre veckor att förändra sina vanor. Oavsett om det stämmer eller inte så är belöningar en trevlig hjälp på vägen. Ladda ner Joint Academy nedan för att komma igång med din artrosbehandling redan idag.