Christine Arve

Börja träna efter semestern – tips på hur du kommer igång!

Uppdaterad: augusti 14, 2019

Många av oss ägnar sommaren åt att åka iväg på semester eller bara ligga och läsa på stranden. Detta är ett utmärkt sätt att spendera ledigheten och gör att vi känner oss utvilade innan vi behöver komma tillbaka in i vardagslunken. Här tipsar vi om du kan börja träna efter att ha vilat ut ordentligt.

Hitta motivationen till att börja träna efter ledigheten

Oavsett vilken nivå du är på är motivationen det viktigaste. Det gäller inte bara för att börja träna, utan också för att fortsätta. För att kunna fortsätta träna i längden är det därför viktigt att du hittar en motivation som känns relevant för just dig. Detta bör vara något som verkligen spelar roll för dig. Att bara ha som mål att “gå ner i vikt” kan exempelvis kännas som ett ganska tomt mål efter ett tag. Att bara gå ner i vikt har nämligen inget eget inneboende värde. Att däremot ha som mål att orka leka med barnbarnen, resa ut i världen eller minska ledsmärta är saker som ökar din livskvalitet. Och en ökad livskvalitet är ofta något vi är mer benägna att kämpa för.

När du har hittat vad som motiverar dig är det dags att börja träna. Välj då träning som är relevant för vad du vill uppnå. Är det långa promenader som har störst sannolikhet att hjälpa dig nå ditt mål? Eller är det styrketräning? Oavsett vad du väljer är det viktigt att du tycker om att göra det. Tycker du att det är roligt att träna är det nämligen högre sannolikhet att det blir av.

Läs istället om att gå ner i vikt med hjälp av träning på artros.org.

Gör träningen till en vana

Den första tiden efter att man har börjat träna – för första gången eller efter ett uppehåll – är det oftast lätt att hålla fast i motivationen. Många gånger försvinner detta dock ganska fort. Därför är det viktigt att redan från början lägga fokus på att göra träningen till en vana. Försök att tänka ut när du generellt har lättast att få in träningen i vardagen. Är det direkt på morgonen innan andra saker kommer emellan? Eller är det innan lunch? Hitta en tid på dagen – och vilka veckodagar – som fungerar bäst för dig, och håll dig till det.

Det kan också vara bra att tänka på att resultaten av träningen inte står och faller på ett enda träningspass. Försök därför att inte vara för hård mot dig själv om du missar ett enstaka pass eller om det inte känns lika bra som det brukar. All träning är bra träning – och det är den långvariga rutinen som kommer att göra skillnad.

Fortsätt läsa om träningsmotivation.

Ställ inte för höga krav på dig själv

Sist men inte minst vill vi uppmuntra till att du har realistiska förväntningar på vad som kommer hända när du börjar träna. Kanske har du tidigare tränat aktivt men haft en vilande period. Eller kanske har du hört berättelser från personer i din omgivning om vad som hände när de började träna. Det kan lätt skapa press att vara lika duktig som du var innan eller som någon du känner. Försök att lägga det åt sidan. Fokusera på vad du klarar nu, idag, och jobba med det som grund. Det ger dig bäst förutsättningar för att nå dina mål utan att överanstränga dig eller skada dig på vägen!

Har du artros och vill ha professionell vägledning till att börja träna med ledvärk kan du ladda ner Joint Academy. Du får då ett personligt anpassat behandlingsprogram där både du och din fysioterapeut enkelt kan följa din utveckling.