Christine Arve

Därför ska du inte ha ångest över att äta gott

Uppdaterad: december 7, 2018

Varje dag överöses vi av meddelanden om hur vi borde äta och träna för att vara hälsosamma. Vår omgivning tvekar inte att peka ut våra vanor, vår vikt eller vårt utseende och säga åt oss hur vi bör göra. Då är det lätt att tänka att vi aldrig får äta pizza, aldrig får ta ett glas vin till maten eller en bit choklad efter och att vi aldrig får hoppa över ett träningspass.

Men för mycket av det goda är inte heller gott.

När “hälsa” blir ett regelsystem som framkallar ångest så är det inte längre hälsa. Begreppet hälsa bör innefatta både den fysiska och den psykiska hälsan, och varken vår kropp eller vårt huvud mår bra av att leva efter strikta rutiner som aldrig får brytas oavsett vad som händer. Att bara äta sallad blir i längden långtråkigt. Att träna varje dag sliter ut kroppen istället för att göra den starkare.

Det är också så att en person inte blir ohälsosam bara för att hon eller han äter efterrätt på helgerna, tar ett glas vin efter maten då och då, eller har uppehåll från träningen några veckor om året. Tvärtom kanske det blir lättare för den sagda personen att fortsätta träna och äta till största delen hälsosam mat om han eller hon också vilar en vecka från träningen när det känns motigt och byter grönsakerna mot choklad eller chips någon gång då och då. Och en middag i goda vänners lag är även den bra för hälsan, även om den råkar innehålla lite mer fett eller socker än vad som rekommenderas i snabba dieter.

Enskilda varor bör inte ses som ohälsosamma. Dels för att de påverkar olika personer på olika sätt, och dels för att vi alla som individer har olika behov. Dessutom är det inte undantagen som bygger upp vår hälsa och våra kroppar, utan de rutiner vi har.

Om du vill ha hjälp att komma in i nya, hälsosamma rutiner kan du ladda ner appen Joint Academy för ett personligt behandlingsprogram för höft- och knäartros. Du får anpassade övningar, utbildning om både artros och hälsa samt en personlig fysioterapeut som koordinerar din behandling.