Maria Blomqvist

De bästa nyårslöftena är de som du kan hålla

Uppdaterad: december 7, 2018

Snart är det nyårsafton och den klassiska frågan om nyårslöften kommer upp. Vid det här tillfället på året brukar det mer eller mindre räknas som okej att lova saker man inte kan hålla trots att ingen gillar brutna löften. Så hur ska man då göra för att ändra på det?

Ge ett löfte som du kan hålla

När du uppnår eller klarar din egna utmaning är chansen stor att motivationen får sig en en rejäl skjuts i rätt riktning och du vill klara av ytterligare lite. Ta därför inte i så du spricker utan dela upp det i flera delar. Kanske vill du sluta äta sötsaker under veckodagarna, motionera mer och spendera mer tid med familjen? Bestäm dig då för i vilken ordning du ska börja och när första är på plats kan du börja med andra. Och kanske det går att slå ihop två goda ting som mer motion och mer tid med familjen?

Tala om för din närhet vad ditt nyårslöfte är

Det sätter lite press på dig, vilket inte alltid behöver vara av ondo. Berätta framförallt för de som har möjlighet att stötta dig. Berätta också varför det är viktigt för dig. Det ger dig även en anledning att tänka igenom själv att varför du ska göra förändringarna.

Delmålen är viktiga och likaså nederlagen

Håll koll på din utveckling. Har du lovat att bli mer aktiv så skriv ner dina aktiviteter och hur det känns och låt det motivera dig när det tar emot eller när du av någon anledning inte har kunnat röra på dig som du önskat. Små framsteg är också framsteg.
Det viktiga är inte att varje dag blir som du tänkt dig utan snarare att du inte ger upp efter ett bakslag.

Vårt nyårslöfte

Vi lovar att göra vårt allra bästa för att förbättra behandlingen för knä- och höftledsartros ytterligare och att bidra till att sprida kunskap om vilken betydelse livsstil och aktivitet har för din hälsa. För att hjälpa oss att lyckas med vårt löfte är din feedback viktig. Ett helt team i Malmö utvecklar programmet och vi har flera engagerade fysioterapeuter knutna till oss som alla vill att det ska bli så bra och enkelt som möjligt för dig att göra dina övningar och hitta relevant information så att du kan må så bra som möjligt.

Misstänker du att din ledvärk är artros och ännu inte har testat behandingsprogrammet Joint Academy kan du ladda ner appen här.