Maria Blomqvist

”Det tar bara några minuter”

Uppdaterad: januari 3, 2019

Karin, 64 år, lever ett aktivt liv och har alltid tränat mycket. Hon går regelbundet till Friskis och Svettis där hon både går på olika gruppträningspass och styrketränar. Ibland spelar hon även golf med vänner och har i skrivandets stund nyligen varit på några dagars golfresa. Utan att känna av sin artros nämnvärt.

För drygt ett år sedan fick Karin ont i sin höft och efter en månads tid kontaktade hon sin vårdcentral där man konstaterade att hon hade artros. Vid den tidpunkten uppskattade hon sin smärta till åtta eller nio på en tiogradig skala, där tio betyder att man har värsta tänkbara smärta. Karin kände även av smärtan i viloläge vilket gjorde att hon fick kliva upp vissa nätter för att kyla området som smärtade.

– Jag hade så väldigt ont att jag fick gå upp på nätterna för att kyla området med frysta ärtpåsar. Nu känner jag knappt av smärtan, berättar Karin.

Artrosbehandling online gjorde träningen mer regelbunden

Inledningsvis fick Karin med sig övningar hem och träffade även sin fysioterapeut för att träna höften. När hon sedan fick möjlighet att få sitt träningsprogram online och kunde göra övningarna hemifrån blev det en annan regelbundenhet i träningen. De dagliga påminnelserna gjorde att hon kom ihåg att göra övningarna och det blev enklare att inte behöva gå både till gymmet för den vanliga träningen och till fysioterapeuten.

– Det har passat mig superbra, eftersom jag redan tränar på ett gym. Jag tyckte det var onödigt att gå till ett andra ställe för att få min träning för höften, berättar Karin.

När Karin började att göra övningarna för höften märkte hon att det blev bättre efter ungefär tre veckor och efter att ha gjort övningarna dagligen under tre månader så var smärtan nere på två eller tre. När hon hade gjort övningarna ett halvår var smärtan nästintill borta, oftast nere på noll eller ett, ibland två. Till en början kom smärtan tillbaka om hon inte utförde övningarna dagligen men med tiden har höften blivit allt starkare.

Karin fortsätter behandlingen med Joint Academy

Karin går kvar i programmet även om styrkan i höften är så pass bra att hon kan hoppa över sina övningar en dag. Men hon har märkt att besvären kommer tillbaka om hon har ett uppehåll.

– Jag kommer att fortsätta med programmet, det tar ju bara några minuter varje dag och det gör att jag kan fortsätta att gympa och träna som jag alltid har gjort, säger Karin.

Du som har artros kan gå samma behandling som Karin. Du kan ladda ner appen och registrera dig även om du är osäker på om du har artros. Du kan nämligen välja att få en diagnos av ortoped innan du börjar.