Christine Arve

Det vetenskapligt bevisade sättet att äta hälsosamt

Uppdaterad: december 7, 2018

Det finns många dieter som hävdar att just den är bättre för att du ska bli mer hälsosam, gå ned mer i vikt, minska ditt kolesterolvärde eller få dig att bli starkare. Men vad säger egentligen vetenskapen?

Det är viktigt att komma ihåg att det är mycket svårt att forska om kosthållning och dieter eftersom det är så många faktorer och livsstilsval som spelar in i hur vi mår. Fysisk aktivitet, mental stimulans och klimat är bara några få exempel på faktorer som spelar in i vår hälsa. Men av de få saker som forskare världen över är överens om är att kosten är en stor pusselbit till hur vi mår.

Flera framstående forskare säger helt emot varandra när det kommer till kolhydrater, fetter, och mängden eller typen av protein vi bör äta. Men de flesta är ändå överens om detta: vi mår bättre om vi äter större delen naturliga råvaror och en stor variation av frukt och grönt. Oavsett om vi väljer att äta LCHF, veganskt eller enligt GI-metoden är det alltså detta vi bör hålla oss till för att känna oss så bra som möjligt.

Hälsosam kosthållning vid artros

Detta gäller inte bara för hälsa generellt eller kroniska sjukdomar, utan även specifikt för artros. En studie publicerad 2015 visar att en kosthållning som vilar på naturliga råvaror med ett fokus på frukt och grönt gör skillnad på så kort tid som sex veckor för personer med artros. De deltagare i studien som bytte till en mer hälsosam diet mättes ha mer energi och ökad fysisk funktion – utan någon annan förändring i livsstil än kosten.

Fungerar DASH-dieten för personer med artros?

Att äta hälsosamt handlar mindre om att gå ned i vikt och mer om att må bra och öka sin livskvalitet. Men trots det kan vi ha specifika mål med att ändra vår kosthållning, som exempelvis att sänka vårt blodtryck. För det syftet rankas exempelvis DASH-dieten högt av flera forskare och dietister. Det här är en diet som fokuserar på att äta frukt, grönsaker, fullkorn, magert protein och mjölkprodukter med låg fetthalt medan sötsaker, rött kött och salt ska undvikas. Det gör att den även är hållbar i längden och är hälsosam även om huvudsyftet inte är att sänka blodtrycket.

Medelhavsdieten – effektivt vid artros?

Medelhavsdieten rankas också högt i flera sammanställningar av världens dieter som ser till flera aspekter av hälsa. Även här ligger fokus på att äta frukt, grönsaker och fullkorn, men även bönor, nötter, olivolja och fisk. Ägg, ost och yoghurt äts då och då, medan sötsaker och rött kött sparas till speciella tillfällen. Den här dieten lägger också fokus på en aktiv livsstil.

Likheterna är alltså till stor del större än skillnaderna när det kommer till världens mest erkända hälsosamma dieter. Det innebär att du inte behöver följa en strikt diet för att öka ditt välmående, utan det räcker att följa de generella riktlinjer vi redan känner till om mycket frukt, grönt och fullkorn.

För att lära dig mer om kost och hälsa kan du ladda ner appen Joint Academy, ett behandlingsprogram för höft- och knäartros.