Christine Arve

Digital artrosbehandling blev lösningen för Birgitta

Uppdaterad: februari 12, 2020

Birgitta, 54, har alltid varit aktiv. Hon promenerar både själv och med väninnor och går på gympa regelbundet. Dessutom har hon fyra barnbarn mellan 2 och 7 års ålder som hon vill träffa och leka med så mycket hon kan. Och så lockar familjens fjällstuga i Klimpfjäll, där hon gärna spenderar så mycket tid som möjligt. Därför ställde artrosen till en del. Lösningen blev digital artrosbehandling.

Blev omotiverad av oflexibel behandling

Birgitta jobbar som arbetsledare på ett företag som erbjuder avfuktning och sanering. Hon är därför ofta ute på olika arbetsplatser i jobbet. För att utföra jobbet på ett bra sätt behöver hon vara rörlig, något som blev svårare när hon fick artros. 

Birgitta hade dragits med värk i sitt ena knä i 6-7 år innan hon till slut sökte hjälp. Hon fick då diagnosen artros tillsammans med en ordination om sjukgymnastik. Sagt och gjort – Birgitta började på en så kallad knäskola och var mycket motiverad att bli bättre. Motivationen sjönk dock ganska snabbt när det blev svårt att få ihop tiden och ingen i gruppen var jämnårig med henne. 

– De långa passen med sjukgymnastik blev inte riktigt av. Behandlingen passade helt enkelt inte mig, förklarar Birgitta.

Lösningen fick istället bli operation. År 2016 opererade Birgitta sitt ena knä. Redan då började hon känna av även det andra knät, men nya arbetsuppgifter som inte var lika tunga gjorde att det blev lättare att hantera symtomen. 

Mindre smärta och ökad rörlighet med digital artrosbehandling

För ungefär ett år sedan kände Birgitta att det var dags att söka hjälp igen, den här gången för det knä som inte var opererat. Hon kontaktade sitt försäkringsbolag och träffade sedan en ortoped. Läkaren tyckte inte att operation var aktuellt och föreslog därför sjukgymnastik.

Birgitta var mycket negativt inställd till det med hennes tidigare erfarenhet i bagaget. Hon förklarade därför att det inte hade fungerat förra gången eftersom det var svårt att passa in i schemat. Ortopeden föreslog då Joint Academy, en digital artrosbehandling. Birgitta kände direkt att det skulle passa henne bättre.

– Redan efter några månader kände jag att värken avtog och att rörligheten ökade. Just rörligheten är viktig, och jag saknar det i mitt opererade knä. Därför är jag extra glad att jag kan använda mitt andra knä som vanligt. Operation är inte ett alternativ längre, berättar Birgitta.

Birgitta gör de övningar hon får från Joint Academy varje dag på samma plats. Hon har en hall på övervåningen där hon passerar varje dag där det inte är något annat som stör. Att det rör sig om en digital artrosbehandling tycker Birgitta bara underlättar och gör att sjukgymnastiken blir av.

– Jag behöver vara lite envis och bestämma mig för att göra övningarna varje dag. Men det tar ju bara 5-10 minuter och jag vet hur stor effekt den lilla insatsen ger.

Birgitta uppskattar även de lektioner som presenteras i appen, även om en del av materialet är repetition från hennes tid i knäskolan.

– De påminner mig och hjälper mig att förstå hur det är att leva med artros och varför det är så viktigt att fortsätta att hålla kroppen stark, avslutar Birgitta.

Nu ska hon snart upp på ovanvåningen och göra dagens övningar.