Christine Arve

Dina matvanor spelar roll för utvecklingen av artros

Uppdaterad: januari 2, 2019

Vi på Joint Academy anser att hälsosam mat är mat som får dig att må bra, både kort- och långsiktigt. Men det finns mat som är mer eller mindre bra för dig med artros – speciellt om du kämpar med vikten.

Hur du med artros kan tänka kring mat

Vikt är ett känsligt ämne, och kombinerat med en kronisk sjukdom blir det ännu känsligare. Faktum är dock att viktnedgång påverkar utvecklingen i framförallt knä- och höftleder positivt eftersom lederna då utsätts för mindre belastning. Men med det sagt kan du som har höft- eller knäledsartros tänka mer på att bygga starkare muskler kring leden snarare än att fokusera på att gå ned i vikt eller bli smalare. Starka leder kan nämligen bära upp mer vikt!

Vi på Joint Academy vill inte rekommendera någon att gå ned i vikt, men om du har blivit rekommenderad att gå ned i vikt av din läkare kan det vara en god idé att försöka. I så fall är vårt viktigaste budskap till dig att det inte behöver vara tråkigt eller enformigt att gå ned i vikt!

Några tips på vad du kan lägga på grillen!

För att visa att “hälsosam” mat inte nödvändigtvis är lika med högar av salladsblad tipsar vi här om tre stycken lite roligare saker att grilla i sommar. Hoppa över färdiga korvar och burgare från frysdisken och festa på de här godsakerna istället!

Portabello! Prova att byta ut köttet i hamburgaren mot grillad portabellosvamp. Det är både superenkelt och hur gott som helst! Nöj dig med att bara salta och peppra eller marinera den med vitlök, olja och örter. Prova till exempel den här portabelloburgaren med grillad avokado!

Quesadillas! En quesadilla är två tortillabröd med fyllning i som går att göra både i stekpannan och på grillen. Det är jättelätt att göra och går hem hos de flesta! Allt du behöver göra är att mixa ihop en fyllning du tycker om (till exempel den här spännande med bönor, jordnötssmör, avokado och mango) och lägga den mellan två bröd som du sen grillar. Klart!

Tofu! Den här kinesiska uppfinningen, gjord på sojabönor, är ganska smaklös i sig självt – men marinerad eller kryddad blir den en riktig hit på grillen. Varför inte köpa hem fast tofu och göra ett grillspett? Eller helt enkelt marinera den i bbq-sås och grilla istället för en filé? Möjligheterna är oändliga!

För fler tips kring hälsa och livsstil kan du givetvis fortsätta följa vår blogg. Om du istället (eller också!) vill ha ett personligt behandlingsprogram med fysiska aktiviteter, interaktiva lektioner och en personlig fysioterapeut som handleder dig genom hela behandlingen så kan du registrera dig för Joint Academy genom att klicka nedan.