Christine Arve

Ett kostschema gör inte alltid att du äter nyttigare

Uppdaterad: december 11, 2019

Ett kostschema från en dietist eller kostvetare kan vara till hjälp – men det är inte själva schemat som gör skillnad. För att det ska fungera krävs också att man håller sig till det. Och det är ofta den svåra biten. Här ger vi 5 tips på hur du lyckas genomföra en hållbar förändring.

För att ett kostschema ska fungera behöver det följas

Det är svårt att lägga om kosten. Men det svåra handlar egentligen inte om att få information om vad man ska äta, utan snarare att faktiskt hålla sig till det. De flesta vet nämligen ungefär vad “nyttig mat” är. Det man behöver hjälp med är oftare att faktiskt genomföra förändringen. Att bara få ett kostschema är därför inte alltid lösningen, även om det kan hjälpa många.

Läs mer om vad nyttig mat är i vårt tidigare inlägg.

När du har koll på vad du borde göra för att nå dina mål behöver du också genomföra förändringen. Samma betéende ger nämligen samma resultat. Det kommer därför att vara mer eller mindre obekvämt och motigt, eftersom du förändrar de val du gör varje dag. Den positiva sidan av det myntet är att det senare kommer vara lika motigt att förändra de nya, hälsosamma vanorna. Tänk till exempel på hur jobbigt det var att börja borsta tänderna varje dag när du var liten, men att det idag är något som antagligen skulle vara jobbigt att sluta göra. På samma sätt är det med kost och träning.

Läs mer om träning, kost och hälsa som artrosbehandling på artros.org.

5 saker som gör det svårt att lägga om kosten – och hur du övervinner dem

Vet man inte vad man bör äta för att må bra kan ett kostschema vara till mycket stor hjälp. Har man däremot någorlunda koll på vad man bör göra för att uppnå sina mål, då ligger utmaningen snarare i att följa de riktlinjer som satts upp. Här listar vi några vanliga hinder som kommer i vägen och ger tips på hur du kan övervinna dem.

1. Brist på planering. Att se över schemat för den kommande veckan och planera både kost och träning därefter är en god idé för att göra det lättare för dig själv. Det gör att du kan räkna ut på förhand hur många måltider du kommer behöva förbereda och när du kan göra det, vilka träningspass du ska genomföra och på vilka dagar osv. Planera och ge dig själv förutsättningarna för att lyckas!

2. Känslostyrt ätande. Vissa äter mindre när de är stressade eller har ångest, andra äter mer. Det här är varken konstigt ett skamfullt – det är i grunden en biologisk reaktion. Det går att dämpa ångesten tillfälligt med hjälp av mat, men det finns bättre sätt att hantera detta. Märker du att det händer dig ofta kan det därför vara en idé att ta hjälp av en psykolog. Ett annat alternativ kan vara att på egen hand försöka hitta metoder att hantera stressen och ångesten, t.ex. andningsövningar eller promenader.

3. Att gå på autopilot. Autopiloten är den som vill få dig att göra det du är van vid, snarare än det du borde göra. Att träna in en ny autopilot är svårt, men det går! Gör du något varje dag kommer det till slut kännas konstigt att inte göra det. Det gäller därför att ha självdisciplin den första tiden, till dess att vanorna sitter. Detta går därför hand i hand med planering. Det kan också hjälpa att hitta din inre motivation och komma ihåg varför du vill göra förändringarna.

4. Omgivning och sociala faktorer. Vi lever i ett samhälle som ständigt lockar oss bort från hälsosamma val. Det är lättare att hitta ultraprocessad mat än hälsosamma alternativ. Ska du nå upp till rekommendationer kring hälsosamma vanor av träning och kost kommer du därför att gå emot normen. Därför är det återigen viktigt att du hittar din inre motivation. Motivera för dig själv vad som är viktigast för dig. Det kan också hjälpa att sluta tänka att du “inte får” äta vissa saker. Får du får äta vad du vill – det handlar bara om mängderna. Försök därför att istället att känna efter om du verkligen vill ha det du är sugen på.

5. Evolutionen. Historiskt sett har vi haft brist på mat. Därför är vi biologiskt inställda på att äta så mycket som möjligt när vi har mat framför oss, framförallt om det är energirikt. Ett sätt att komma förbi detta kan vara att inte ställa fram maten på bordet utan istället ta en portion och sen låta grytorna stå kvar på spisen. Då är det lättare att ta en tallrik i taget istället för att äta tills maten tar slut. 

För att lyckas att lägga om kosten kan du försöka identifiera vilken av dessa faktorer som stämmer in på dig och övervinna en i taget. Att göra en liten förändring i taget är också lättare att genomföra än att helt ändra vanor över en natt. 

Läs också våra tips på hur du äter mer grönsaker varje dag.