Maria Blomqvist

Hur du kan behålla ett liv du älskar även med artros

Uppdaterad: december 28, 2018

Många av de patienter vi möter, och som ni också kan läsa om i tidigare blogginlägg berättar om hur de lidit av att inte kunna promenera, spela golf, eller utöva aktiviteter som de mår bra av och tycker om. Artros ska inte få sätta stopp för det. Med träning och guidning av en fysioterapeut är det många som kan fortsätta med just det de älskar.

Anpassa dina aktiviteter om du vet att du har artros

Att få diagnosen artros kan upplevas på många olika sätt. Det positiva är att vi idag vet vad som hjälper och får man dessutom diagnosen i tid så kan man anpassa sina aktiviteter för att hålla längre. En klok och framgångsrik idrottskvinna sa för många år sedan till mig att det var dags att dra sig tillbaka, inte för att hon inte var sugen att jaga fler medaljer utan för att hon vill kunna fortsätta att vara aktiv även efter att hon fyllt 55. Och lite så är det, även om du har en superstark kropp och idrottar på elitnivå så är risken för artros stor. Till och med mycket stor.

Med det sagt så finns det vissa sporter som kan vara svåra att återgå till om du har artros och det är du själv som bestämmer hur länge du vill pressa din kropp. Men spelar du till exempel fotboll på hög nivå som dessutom har relativt stor skaderisk så kan det vara värt att tänka några år framåt i tiden. Kanske kan du spela på en lägre nivå eller stanna kvar inom din idrott som tränare och coach.

Är du ett stort fan av långdistanslöpning så är det inte omöjligt att du kan springa igen. Men satsa på kortare sträckor, tänk igenom underlaget och än en gång, se till att dina övningar för artros blir gjorda dagligen. Detsamma gäller flera sporter som belastar lederna.

Aktiviter som du oftast kan återgå till om du har artros

Promenader, powerwalks och stavgång är en motionsform som vi ofta rekommenderar. Stavarna ger både extra effekt samt fungerar som avlastande stöd om du har upplevt mycket smärta. Men du kan även gå med vikter om du känner att du vill få ut ännu mer av dina promenader.

Cykling är också skonsamt för dina leder men tänk på tekniken. Framförallt om du går på spinning ofta.

Dans är också en bra motionsform som många tycker om. Dans kan utövas på många olika nivåer och olika intensitet. Svårare koreografier kan vara kluriga och då är det viktigt att tänka på tekniken i första hand och hur det ser ut eller att följa med i samma tempo som gruppen mindre viktigt. Här kan du komma att behöva anpassa din nivå och kanske öva mer på styrka och teknik.

Nu är det sommar så vi vill kanske inte börja tänka på vintern redan men när den väl kommer så är vi många som vill åka skidor. Utförsåkning sliter på knäna och här måste din kropp få bestämma. Det du själv kan göra är att i god tid börja träna upp dina benmuskler och framförallt, fuska inte med dina övningar som du har fått att göra specifikt för artros. Varva också utförsåkning med längdåkning. Läs gärna om Ulf som gått Joint Academy och som njuter av skidåkning med barnbarnen vintertid.

Detta är bara några få exempel aktiviteter som du ofta kan återgå till även om du har artros. Med hjälp av din fysioterapeut, de övningar som du får och den utbildning som ingår i behandlingen blir hela 80 procent så pass bra att de kan fortsätta leva ett aktivt liv. Läs mer om hur behandlingen av artros går till här.

För att börja en digital artrosbehandling och få en personlig fysioterapeut kan du ladda ner vår app. Du kan på så sätt komma i kontakt med din fysioterapeut och få all information och övningar var du än är.