Maria Blomqvist

Fem hjälpmedel för dig som har artros

Uppdaterad: januari 2, 2019

En viktig del av artrosbehandling är anpassade fysiska övningar och en aktiv livsstil. Men har du artros i höft eller knä kan ibland smärtan hindra dig från att promenera eller träna. Då är hjälpmedel ett bra alternativ så att du kan fortsätta träna och promenera med artros.

Avlastande skydd för artros i händer och knän

Ortoser finns för många olika leder, bland annat händer och knän. Har du mycket smärta i ditt knä kan du behöva komplettera din behandling med ett skydd under rehabiliteringen. Men glöm inte att även ta av exempelvis knäskyddet när du känner dig starkare.

Stavar kan avlasta artrosdrabbade leder

Förutom att stavar ger dig bra träning vid promenader så fyller den även två viktiga funktioner för dig som har artros i höft eller knä. Med stavar avlastar du lederna och kan hålla smärtan i schack. Det hjälper även till som stöd för balansen vilket kan vara bra särskilt under vårvintern. Så om du investerar i ett par gångstavar så investerar du både i din träning och i dina leder

Krycka eller käpp kan hjälpa vid artros i knät och höften

En krycka eller käpp har samma samma fördelar som stavar för dig med artros. Idag finns även hopfällbara käppar som är enkla att ta med sig i en liten väska om man inte behöver det hela tiden.

Halkskydd och dobbar bra för de med artros generellt

Det finns halkskydd som du kan trä på hälen på dina skor för att hålla balansen lättare och under vinterhalvåret kan det vara bra med broddar. Halkskydden gör att du går stabilare och minskar risken för att halka. Just fallolyckor är överrepresenterade hos personer med artros i höft eller knä.

Griptång bra vid artros i handen

Ibland behöver vi både fler och längre armar. Längre går att lösa och för dig som är stel i höften eller har svårt att böja dig ner på grund av knäsmärta kan en griptång vara lösningen.

Dessa hjälpmedel kan göra livet lättare för dig som har ont i höften eller i knät. Det är dock viktigt att komma ihåg att grundbehandlingen med träning, eventuella livsstilsförändringar och information är nödvändigt för att minska smärtan och återfå funktionalitet på lång sikt. Joint Academy är ett behandlingsprogram för höft- och knäledsartros som du får via nätet. Även dina möten med ortoped och fysioterapeut har du via en chatt eller per telefon. Har du inte påbörjat din behandling kan du göra det genom att registrera dig nedan.