Christine Arve

Fem tecken på att din ledvärk kan vara artros

Uppdaterad: januari 2, 2019

Artros är en kronisk ledsjukdom som medför långdragna besvär som påverkar både vardagsliv, fritidsaktiviteter och välmående i stort. Därför är det viktigt att behandla sjukdomen och inte bara fortsätta som vanligt. Men för att kunna behandla sjukdomen måste du såklart först få diagnosen artros. Här har vi därför listat några tecken på att din ledvärk kan vara artros. Kom dock ihåg att du måste ha kontakt med en specialist (en ortoped eller fysioterapeut) för att ställa en fast diagnos.

Belastningvärk

Det första och mest framträdande symtomet som uppkommer vid artros brukar vara smärta vid belastning.

Vilovärk

När sjukdomen utvecklas kan det med tiden vara så att det börjar göra ont även i vila.

Stelhet

I takt med att brosket bryts ned påverkas även rörligheten i leden. Detta gör framförallt att leden känns stel efter att ha vilat en stund.

Svullnad

Det är inte helt ovanligt att lederna svullnar upp vid artros, även om det inte uppkommer i samtliga fall. Detta är ofarligt och brukar gå över relativt fort.

Trötthet

Artros påverkar, liksom många andra kroniska sjukdomar, även din energinivå. Det kan dock gå att bli lite piggare med hjälp av fysisk aktivitet.

För att lära dig mer om artros och hur det behandlas kan du läsa vårt tidigare inlägg. Misstänker du eller vet om att du har artros i knä eller höft kan du ladda ner appen Joint Academy här nedanför. Vi erbjuder en behandling som är godkänd av Socialstyrelsen.