Maria Blomqvist

Frukosttips till dig som har artros eller som bara vill leva sunt

Uppdaterad: januari 2, 2019

Att börja dagen med en sund och mättande frukost är kanske extra viktig för dig som har artros. Låt frukosten bli dagens första bra val för dagen. Själv älskar jag frukost och tycker personligen det är det enklaste målet på dagen att göra både nyttigt och gott. Eftersom min mage låter som ett propellerplan redan innan jag slår upp ögonen så gillar jag frukostar som mättar och som går snabbt att göra.

Nu vet jag att många är precis tvärtom och då har vi tidigare i vår blogg om artros tipsat om olika smoothisar som jag gärna vill påminna om.

Goda och enkla bananpannkakor

Det är så enkelt och så gott och så finns det dessutom utrymme för variation. Ha lite kanel eller kokosflingor i smeten eller tillaga dem naturella och ät med färska bär. Har du varken kanel, kokosflingor eller bär hemma så funkar de precis lika bra som de är. Receptet har jag hittat på nätet och sedan modifierat med hjälp av ett annat recept och personliga favoriter.  

Recept för en person:
1 banan
2 ägg
1krm bakpulver
2 msk kokosmjöl
Mixa ihop och häll ut som små plättar i stekpannan. Jag tycker det blir enklare att steka och vända när man gör dem mindre.

Snabbt och enkelt med kvarg och bär

Jag vet, inte särskilt fantasifullt men använd fantasin till tillbehören. Det är mättande, proteinrikt och troligtvis en av de snabbaste frukostarna att röra ihop.

250 gram naturell kvar (om du är hungrig)
Förslag på tillbehör:
Bär som jordgubbar, hallon eller blåbär
Skivad frukt som banan, äpple, apelsin eller clementin
Toppa gärna med:
Chiafrön, pumpakärnor eller grovhackade nötter
Kokosflarn

Mättande omelett

Fungerar både som frukost lunch och lättare middag. Allt hänger på tillbehören. Här kommer ett recept med flera godsaker med hälsofördelar. Många svampar innehåller selen och getost innehåller mindre laktos än ost från ko, men mer vitaminer och mineraler. Och avokado sägs förbättra matsmältningen och minska risk för depression. I vilken utsträckning kan diskuteras men gott är det i alla fall.  

1-2 msk olivolja
Salt och peppar
3 ägg
Skivad svamp efter smak
1 kopp babyspenat
2 msk smulad getost
½ avokado
Färsk hackad persilja

Börja med att steka svampen i lite olja och lägg svampen åt sidan. Vispa ihop äggen, salt och peppar och häll ner i pannan. Räkna med att det tar cirka fem minuter. Lägg sedan upp det på en tallrik med den stekta svampen, babypenat, getost och slutligen persiljan. Sedan är det bara att hugga in. Det här receptet är lånat från Cooking and Beer.

Har du artros i höft eller knä och vill ha stöd och behandling, ladda då ner vår app Joint Academy. Då har du både behandlingsprogram med information och anpassade övningar samt en personlig fysioterapeut ett klick bort.