Christine Arve

4 myter du förmodligen tror stämmer om artros

Uppdaterad: januari 11, 2019

Det finns flera myter om artros idag, där samtliga kan få förödande konsekvenser både för individen och samhället. Här tar vi därför upp vanliga fördomar och missuppfattningar om artros.

Myt 1: Artros är en del av det naturliga åldrandet

Ålder har egentligen ingenting att göra med utvecklingen av artros och sjukdomen är inte heller en naturlig del av hur våra kroppar åldras. Istället handlar det om en kombination av vårt genetiska arv och hur länge vi utsätts för olika riskfaktorer. Du kan läsa mer om vad artros är och hur det uppkommer här.

Myt 2: Operation är det enda som kan bota artros

För vissa patienter med långt gången artros är operation visserligen en nödvändighet, men för majoriteten kan lika bra (eller bättre!) resultat uppnås med hjälp av livsstilsförändringar som innefattar träning, information och bättre kost. Joint Academy kombinerar detta i ett lättillgängligt program som förbättrar din ledhälsa på sex veckor.

Myt 3: Träning sliter ut lederna

Precis som att träning kan bygga upp din styrka och hjärtkapacitet kan det också hjälpa till att stärka ditt brosk. Fysisk aktivitet som har hög risk för skador (t.ex. fotboll, rygby och basket) bör undvikas, men exempelvis cykling, styrketräning och yoga (tillsammans med mycket annat!) är alla bra alternativ. För mer tips på vad du kan göra kan du läsa vårt tidigare inlägg.

Myt 4: Det finns medicin mot artros

I dagsläget vet vi inte helt säkert vad artros beror på och därför har inget läkemedel som stoppar processen kunnat utvecklas. Naturläkemedel kan varken påverka förloppet eller minska smärtan, medan receptfria smärtstillande kan påverka smärtan temporärt. Den bästa medicinen är helt enkelt träning och information!

Vill du veta mer? På Joint Academy arbetar vi ständigt för att göra behandling av och information om artros tillgängligt för så många som möjligt. Ladda ner appen idag eller följ vår blogg så får du kontinuerligt information och tips om artros och hälsa.