Maria Blomqvist

Fyra roliga sätt att bli starkare i vinter!

Uppdaterad: december 7, 2018

Vi som befinner oss i södra skåne har ännu ingen snö på marken men vi hoppas såklart att den kommer så även vi kan få gratis extraträning.

Snö ger starka ben

Fortsätt med dina promenader men testa att gå där snön lagt sig som ett täcke. Ju djupare snön är desto tyngre blir såklart motståndet. Har du barn eller barnbarn så ge er ut i snödjupet och lek. Det kan dock vara bra att tänka på vilka kläder du har på dig så att du håller dig varm och torr och inte halkar.

Skotta med rätt hållning

Snöskottning är ett riktigt träningspass. Det betyder att du både bör värma upp innan och även tänka på tekniken. Varför inte avsluta promenaden med skottningen?

När du skottar så ska du tänka på ryggen. Använd benen och böj dem, håll bålen spänd och flytta på fötterna när du skyfflar iväg snön istället för att vrida ryggen.

Ett annat tips är att välja snöskyffel efter din styrka. Ju starkare du är desto större skyffel. Känner du att du är i riskzonen för att sträcka eller överanstränga ryggen så håll dig till en mindre spade eller skyffla lite snö i taget.

Gå ut i pulkabacken med barn och barnbarn

Några turer uppför en pulkabacke gör benen gott. Dessutom är det energigivande att själv susa nerför backen eller se de små göra det. Tiden flyger, ni har roligt tillsammans och dina ben får sig en ordentlig genomgång.

Åk längdåkning

Klassisk längdåkning en vinterdag är svårslagen motion. Precis som med promenader och löpning kan du anpassa ditt tempo efter förmåga. Du involverar både ben och armar vilket är bra för ditt hjärta. Du får konditionsträning, styrka, smidighet och balans i ett. Även träning med en fikapaus är träning så packa ryggsäcken och ta med dig en termos med något varmt att dricka.

Har du ont i höft eller knä kan det vara artros. Ladda ner Joint Academy för ett personligt behandlingsprogram. Du får anpassade övningar, utbildning om både artros och hälsa samt en personlig fysioterapeut som koordinerar din behandling.