Maria Blomqvist

Fyra steg till sunda matvanor som består

Uppdaterad: januari 2, 2019

Om vi utgår ifrån att vi behöver ändra matvanorna för att minska belastningen på kroppens leder är det viktigt att tänka på att det inte är någon tillfällig diet utan en kosthållning och matvanor som ska hålla i längden som är lösningen.

Det kan ge motivationen och självförtroendet en skjuts om man får snabba resultat men på lång sikt är det viktigare att det fungerar i din vardag så börja med att blicka långt framåt.

Ät det du tycker om

Det vi äter är faktiskt en del av vår upplevda livskvalitet och när vi behöver lägga om vår kost bör vi välja mat som vi tycker om. Rent praktiskt kan det betyda att du ser över vilka livsmedel som är de största bovarna och plockar bort, byter ut eller minskar dem och fokusera sedan på vilka livsmedel som innehåller det du behöver mer av och som du tycker om. Idag finns recept lättillgängligt över nätet så googla dina favoritingredienser så är chansen stor att du hittar nya sätt att tillaga dem.

Som livsnjutare vill man kunna unna sig ost, choklad och kanske en kanelbulle emellanåt och det är ok. Men minska portionerna eller dryga ut det med andra goda tillbehör som finns på din sunda lista och välj bara det som verkligen är dina favoriter. En halvgod choklad kan man lika gärna vara utan om du frågar mig.

Bli mätt på fibrer och protein

En kostplan som gör att du går omkring och är hungrig håller sällan i längden. Inkludera istället rikligt med fibrer och proteiner för en bättre mättnadskänsla. Smyg in grönsaker i din smoothie eller varför inte testa osötad kvarg när magen kurrar mellan måltiderna.

Äter du mat som ger bättre mättnadskänsla är det också enklare att hålla portionsstorlekarna. Det visade sig vara det första försökspersonerna i en amerikansk studie ändrade på när de inte längre var under bevakning. Och även om livsmedlen inte är onyttiga kan det bli för mycket.

Drick vatten istället för söta drycker

Som vuxna består vi av ca 65 % vatten och den vanligaste rekommendationen är att du ska dricka cirka 1,5 liter vätska per dygn beroende på vad vi gör under dagen. Låt den vätskan bli vatten. Förutom att det är billigt så är det även bra för kroppen. Tycker du att det känns tråkigt kan du lägga ner apelsinskivor, gurkskivor eller kanske lite frysta hallon så det ser lite festligare ut och du får lite extra smak.
Läsk, saft och även lättdrycker innehåller ofta en stor del socker och är därför en av de första sakerna man bör utesluta från sin kost.

Ta hand om dig

Ja det är faktiskt något som hjälper en sund livsstil. Ta hand om dig och se till att du får din sömn, gärna på regelbundna tider. Sömnforskare påpekar ofta hur viktiga rutinerna är för sömnen och med bättre sömn är du också bättre rustad för dagen. Även rutiner som tider för dina måltider har betydelse. Ta dig tid att äta frukost på morgonen. Tillhör du de som inte har någon aptit kan det räcka med en frukt eller lite naturell yoghurt till morgonkoppen och försök sedan att äta regelbundet under dagen.

Du har kanske fått rådet att aldrig gå och handla när du är hungrig? Det är för att när blodsockret och energinivån sjunker är du mer benägen att stoppa i dig, eller handla, det som ger ditt blodsocker en snabb kick som till exempel en chokladkaka. Är du hungrig så är det bättre att du äter en frukt innan du går till affären.

Det viktigaste av allt: hitta en balans där du mår bra och som bygger på vad du kan äta och göra istället för motsatsen. En dessert eller kaka till kaffet kan du gott unna dig så länge det är i rimliga mängder.

Behöver du utbildning om artros och ett individuellt behandlingsprogram för knä- eller höftsmärta kan du ladda ner appen nedan. Behandlingen inleds med en konsultation med en ortoped och därefter handleder din personliga fysioterapeut dig genom en sex veckor behandling som du sedan kan välja att fortsätta eller avsluta.