Christine Arve

Fyra tips på hur du lägger om kosten och blir mer hälsosam

Uppdaterad: januari 11, 2019

Vad vi äter är viktigt för vårt välmående av flera anledningar. Det har alltså inte bara att göra med viktnedgång. Många gånger är det dock svårt att byta matvanor eftersom det handlar om rutiner. Om du känner att du vill lägga om kosten och börja resan mot ett mer hälsosamt liv men inte vet hur du ska börja har vi därför några tips.

Fråga dig själv varför du vill lägga om kosten

Det är viktigt att du har en motivering till varför du vill äta nyttigare eftersom det är den här motiveringen som kommer hålla kvar dig på rätt spår och förhindra att du faller tillbaka i dina gamla vanor.

Hitta mål och delmål

Oavsett vad ditt mål är när det gäller kost så är det viktigt att ha både långsiktiga och kortsiktiga mål. Prova exempelvis att äta helt vegetariskt två dagar i veckan. Eller varför inte byta ut alla produkter på vetemjöl mot fullkorn. Mindre steg känns ofta lättare än stora.

Inkludera istället för att utesluta livsmedel

Vi är många som tänker att vi inte ”får” äta vissa saker när vi ska vara nyttiga, men försök att vända på det. Lägg till mer grönsaker till din kost. Prova en ny frukt. Hitta någon spännande vara du vill prova (kanske är det belugalinser eller sobanudlar?). Byt ditt ”måste” mot ett ”vill” – ”jag vill äta nyttigt” istället för ”jag måste äta nyttigt”.

Skapa nya rutiner för att lyckas lägga om kosten

Gör det enkelt för dig själv att göra bra val. Bra tips kan vara att förbereda en matlåda att ta med till jobbet nästa dag istället för att gå ut och äta på lunchen eller att skriva en veckomatsedel. Förbered dig för dagar du vet kommer bli stressiga.

Det viktigaste när det kommer till att ändra kosthållning är viljekraft. Om den finns där så kommer de nya rutinerna komma så småningom. Och kom ihåg att det inte är hela världen att äta onyttigt någon gång ibland – det är rutinerna som skapar din kropp, inte undantagen.

Läs mer om hur du äter hälsosamt utan att tänka på det i ett annat inlägg.

På Joint Academy får du mer information om hur maten du äter påverkar din hälsa. Ladda ned appen idag och börja behandla din artros direkt, tillsammans med en fysioterapeut.