Maria Blomqvist

Det här är Emelie – fysioterapeut på Joint Academy

Uppdaterad: maj 8, 2019

Över 100 patienter som går Joint Academy har haft Emelie som fysioterapeut sedan hon började i höstas. Hon är också en av de som hjälper nya fysioterapeuter att komma igång med Joint Academy. Vi var nyfikna på vem hon egentligen är så vi bad henne berätta lite om sig själv.

Det viktigaste är att lära känna patienten

För snart tio år sedan tog Emelie sin sjukgymnastexamen på Karolinska Institutet i Stockholm. Det hon uppskattar mest med sitt arbete är just variationen och såklart kontakten med patienterna, både de hon möter online, har telefonmöten med och träffar via sin klinik.

– Att lära känna patienten hjälper mig att ge rätt stöttning. Det första samtalet handlar därför både om att patienten ska bli trygg med behandlingen och att jag ska förstå deras mål och behov, säger Emelie.

Det är nästan uteslutande någon form av smärta som Emelies patienter söker för. De kommer för att de har ont och vanligast är smärta i axlar, rygg, knän och höft. Några söker hjälp själva eftersom det inte behövs någon remiss för att träffa en fysioterapeut och några kommer för rehabilitering efter en operation eller via remiss från läkare. De hon träffar genom Joint Academy har alla ont i höften och/eller knät.

Joint Academy gav ökad flexibilitet

När hon bestämde sig för att behandla patienter med det digitala behandlingsprogrammet var Emelie föräldraledig och såg det som en möjlighet att hålla kvar kontakten med sitt arbete.

– Eftersom jag var föräldraledig när jag började med Joint Academy var flexibiliteten viktig men också att jag ville fortsätta att hålla kontakten med arbetslivet, säger Emelie.

Emelie har jobbat med fysiska artrosskolor i många år och tycker det fungerar bra även med den digitala. Den uppenbara skillnaden är att man inte träffar patienten ansikte mot ansikte men det som Emelie lagt märke till skiljer i själva behandlingen är patienternas följsamhet och att det är lättare för henne att ta del i hur patienternas behandling går tack vare den digitala tjänsten och den täta kontakten.

– Jag tycker att man kan följa upp patienten enklare, ge individuell feedback och få bekräftat att patienterna mår bättre.

Digital vård gör vården mer tillgänglig

Det finns ett behov av en digital artrosskola enligt Emelie. Artrosskolan som tar sex veckor är ganska kort tid och det finns ett behov för att något tar vid efteråt och hjälper dem använda sina verktyg de fått under behandlingen. I den sedvanliga artrosskolan finns inte det, men i den digitala finns den möjligheten. Att ha en surfplatta eller smartphone och bankID är dock avgörande för att kunna delta, men finns det så finns många möjligheter.

– Det här är superbra för de många patienter som bor på landsbygden med ett par mil till närmsta fysioterapeut men också för de som är i arbetsför ålder eller som helt enkelt vill utföra sin behandling hemifrån.

Att jobba som fysioterapeut med en digital behandling innebär egentligen samma sak för Emelie som när hon jobbar med faktiska träffar och hon menar att artros lämpar sig bra att behandla online. Övningarna är säkra och instruktionerna enkla. Övningarna skadar inte och artros förvärras inte av rörelse. Emelie ger alltid tekniktips och ibland extra övningar utöver själva artrosskolan.

Nära kontakt med patienterna

Patienterna själva har berättat att de uppskattar den feedback som de får av Emelie och att hon finns där. Förutom de inbokade samtalen med patienterna ägnar hon ungefär en halvtimme om dagen till att ge just feedback och svara på frågor från sina patienter som just nu är ungefär 90 stycken. Varje vecka går hon igenom patienterna och skriver till de som inte hört av sig.

– Jag tycker patienterna ska passa på att komma med sina funderingar och skicka kommentarer. Då kan jag hjälpa dem med en bättre behandling – det tar så lite tid för mig att ge feedback och fråga hur det går för dem.

Emelie tycker att en viktig del av patientutbildningen är att lära sig leva med artros och vad kroppen mår bra av. Framförallt framhåller hon vikten av att inte bli rädd att röra på sig om det gör ont och att få kontinuitet i sin träning. Där hjälper påminnelsen som patienten får dagligen. Eftersom det är en kronisk sjukdom måste de fortsätta ta hand om sig själva och veta att det inte tar så lång tid men att man måste få det gjort. Emelie brukar likna det vid att lära sig ta en insulinspruta: man ska bara göra det. Men för artros är det istället övningarna som är medicinen.

Många minskar sin smärta och uppnår sina mål

Att minska sin smärta är det första Emelies patienter har som mål men deras målbild är ofta att kunna göra specifika saker. Ofta är det realistiska mål som att gå längre promenader och i trappor, leka med hunden och barnbarnen. Emelie kan se att nästan alla patienter blir starkare i funktionstestet, vilket gör att de kommer närmare sina mål om vad de vill kunna göra.

– Jag ser det som ett framsteg när patienten skattar lägre smärta och när de sedan har uppnått sina mål. Då har jag som fysioterapeut lyckats, avslutar Emelie.

Har du, eller misstänker du artros i höft Eller knäled? Ladda ner vår app och prata Emelie eller någon av hennes kollegor som dagligen handleder patienter genom behandlingsprogrammet via Joint Academy.