Christine Arve

Försöker du gå ner i vikt? Gör inte de här 3 misstagen

Uppdaterad: januari 3, 2019

Många som har artros blir rekommenderade att gå ner i vikt för att minska belastningen på lederna. Men eftersom det finns många bud om vad som är det bästa sättet är det svårt att göra rätt. Därför vill vi förklara varför dieter sällan fungerar – och varför det inte är hela världen att de inte gör det.

Varför det är så svårt att gå ner i vikt

Det är väldigt vanligt att man vill ta en genväg när det kommer till viktnedgång. Och det är inte helt ovanligt att det fungerar – kortsiktigt. Det är dock vanligt att gå upp samma vikt igen, även om man lyckas tappa några kilon. Det är också vanligt att förlora en kombination av muskler och fett under en snabb, strikt diet, men att sedan endast lägga på sig fett när man går upp i vikt igen. Och eftersom muskler använder långt mer energi än fett så innebär detta att metabolismen, dvs. ämnesomsättningen, saktar ner. En långsammare metabolism innebär i sin tur att man behöver göra av med ännu mer energi för att behålla vikten.

Av den här anledningen är det viktigt att du försöker behålla dina muskler om du vill gå ner i vikt. Det är också viktigt att du undviker “jojo-bantning”. Med det menas att ständigt gå upp och ner i vikt, något som ofta är ett resultat av strikta dieter som är omöjliga att hålla sig till i längden. Försök därför att lägga om en sak i taget. Kanske börjar du gå i trapporna på jobbet istället för att ta hissen. Eller kanske tar du en frukt på eftermiddagen istället för en bulle i fikarummet. Det viktiga är att det är saker du kan hålla fast vid i längden.

3 vanliga misstag många gör när de försöker gå ner i vikt

Det är väldigt vanligt att försöka ta genvägar för att gå ner i vikt. Men gör inte det. Det är bättre för din kropp och hälsa om det får ta lite längre tid. För att må så bra som möjligt, och ha störst möjligheter att behålla din nya vikt när du uppnått ditt mål, bör du därför undvika följande misstag.

1. Viljestyrka istället för vetenskap för att kontrollera hunger

Många dieter bygger på svält. Våra kroppar försöker dock skydda oss från detta med alla medel. Din kropp kommer därför sända signaler till dig som ökar hungern och suget på sötsaker samtidigt som metabolismen saktar ner. Detta är helt enkelt inte så bra om du vill gå ner i vikt. Ät därför tillräckligt för att hålla dig mätt, men håll dig till största delen till naturliga råvaror.

2. Fokus på att bränna kalorier snarare än långsiktighet

Att räkna kalorier kan vara hjälpsamt för ett fåtal, men de flesta av oss behöver inte tänka på det. Lägg istället fokus på att äta hälsosamt. Du kan äta väldigt mycket frukt, grönsaker, fullkorn, bönor osv. och fortfarande gå ner i vikt. Detta är mycket lättare att hålla sig till och skapar inte ett tänk kring att du måste “träna bort” måltider, något som är mycket bättre i längden. 

3. Framgång mäts bara på vågen – men muskler väger mer än fett

I början förklarade vi att det är negativt att förlora muskler om du vill gå ner i vikt eftersom ämnesomsättningen saktar ner. Men det är också negativt att förlora muskler eftersom de faktiskt bär upp din kropp. Om du har artros är detta extra viktigt. Försök därför att träna styrka samtidigt, så att du inte förlorar dina muskler tillsammans med fettet. För det är viktigare att vara stark än att vara smal.

Kom ihåg att det är svårt att gå ner i vikt, och ge inte upp om du upplever motgångar. Var heller inte rädd för att ta stöd, antingen från dina nära och kära eller från ett proffs. Om du vill läsa mer om att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt kan du klicka dig in på vårt tidigare blogginlägg. Där skriver vi också mer om att muskler väger mer än fett och att framgång därför inte alltid kan mätas på vågen.

Precis som viktnedgång så behöver även artrosbehandling vara regelbunden och hålla i längden. Om du har artros i höften eller knät kan du ladda ner appen Joint Academy och få stöd från en fysioterapeut. Du får också dagliga påminnelser så att du kommer ihåg dina övningar. Kom igång redan idag genom att klicka nedan.