Christine Arve

Gå ner i vikt snabbt och enkelt med ny diet – går det?

Uppdaterad: februari 14, 2019

Många är företagen som påstår att just de har lösningen för att gå ner i vikt snabbt och enkelt. Det kommer många dieter varje år som lovar ökad fettförbränning, minskat midjemått och snabb viktminskning. Framförallt lovas det att det är enkelt. Men är det verkligen så lätt att banta?

Gå ner i vikt snabbt – eller på rätt sätt

Problemet med många dieter är att det inte är meningen att de ska hålla i längden. Tanken är att man ska gå ner i vikt snabbt – ibland på bara en eller två veckor – och sedan sluta. Ett typexempel på detta är juice cleanse, som egentligen bara är en form av självsvält. Visst kan det vara möjligt att gå ner i vikt på det här sättet, men ofta går man upp samma vikt igen – om inte mer.

Ett annat problem är att många dieter med målet att gå ner i vikt snabbt är så restriktiva att det faller över åt andra hållet. Det finns alltså så pass många saker som är förbjudna att man känner sig instängd bland alla regler. Detta leder allt som oftast till att man ger vika och bryter sin diet, vilket i sin tur leder till skuldkänslor. Man känner sig som en dålig person för att man inte klarade det. Och så börjar man om, med ännu striktare regler. En ond cirkel skapas. Här är det därför viktigt att förstå att det inte är individen som är problemet, utan dieten.

Läs mer om att gå ner i vikt på artros.org.

Ökad fettförbränning – mindre midjemått

Ett sundare sätt att gå ner i vikt, som också håller i längden, är att öka muskelmassan och minska fettmassan. Muskler kräver nämligen mer energi än fett, vilket innebär att ämnesomsättningen ökar. Den som har mer muskelmassa kan alltså äta mer än någon med mindre muskelmassa utan att gå upp i vikt.

Samtidigt behöver du inte gå ner lika mycket i vikt om du bygger muskler. I alla fall inte om målet är att minska midjemåttet. Muskler tar nämligen upp betydligt mindre yta per kilo än vad fett gör. Det innebär att du kan bibehålla vikten men samtidigt belasta kroppen mindre med mer muskler. Detta är extra bra för dig som har artros.

Läs mer om sambandet mellan kroppsvikt och artros i vårt tidigare inlägg.