Avatar for Joint AcademyJoint Academy

Går det att behandla artros hemifrån?

Uppdaterad: april 6, 2020

Ja, det gör det! Digitalt kan man få tillgång till både behandling och fysioterapeut hemifrån. Alla sjukdomar lämpar sig inte för behandling online, men kroniska sjukdomar passar ofta för formatet. Om behandlingen bygger på livsstilsförändringar, som är fallet med artros, så blir uppföljningen enklare att göra digitalt – både för patienten och fysioterapeuten. Det är också lättare att erbjuda en behandling som inkluderar den senaste forskningen och är jämlik och tillgänglig för alla.

Både våra och andras vetenskapliga studier tyder på att digital behandling fungerar lika bra som behandling av artros som traditionella koncept. Visst finns det både fördelar och nackdelar med båda metoder, men så kallad “artrosskola på nätet” har visat sig ge bra resultat. Detta kan exempelvis bero på att det är lättare att skicka dagliga påminnelser. Eller att det är så enkelt att se sina framsteg. Oavsett så vet vi att det fungerar. För mer information om vad som skiljer digital artrosskola från den traditionella varianten kan du läsa vårt tidigare inlägg. 

Grundbehandling vid artros

Grundbehandling vid artros är långsiktig anpassad sjukgymnastik under handledning av en fysioterapeut och utbildning om sjukdomen. Det positiva är att just träning och utbildning är enkelt att tillhandahålla via en app, som Joint Academy. 

Varför är just artros lämpat för behandling online?

Som sagt är inte alla sjukdomar lämpade för behandling online. En del tillstånd kräver exempelvis saker som blodprov eller en fysisk undersökning för att fastställa diagnosen. Andra kräver piller eller fysiska ingrepp, såsom kirurgi, som behandling. Och trots att protesoperation blir enda utvägen för ett fåtal av de som drabbas av artros, så är träning tillsammans med en fysioterapeut den grundbehandling som ger bäst effekt.

Anpassad träning och utbildning, har heller inte några direkta bieffekter eller risker. Det är helt enkelt ganska lätt att erbjuda ett skräddarsytt träningsprogram och kontakt med fysioterapeut digitalt. Och träning, utbildning och kontakt med fysioterapeut är ungefär det som en artrosskola på nätet består av, trots att Joint Academy erbjuder även andra verktyg för att underlätta behandlingen.

Mer information om vad Joint Academy kan hjälpa till med finns på vår hemsida. Kort sagt är det en behandling för artros i höft eller knäled som gör det lättare för dig att få friskare leder. Bara 5 minuter om dagen gör stor skillnad. Registrera dig och kom igång redan idag.