Christine Arve

Går det att behandla artros? Vi förklarar hur det fungerar!

Uppdaterad: december 28, 2018

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i världen och orsakar framförallt värk och stelhet. Därför är det inte helt osannolikt att det beror på just artros om det gör ont i ditt knä eller höft. Många tror att ledsmärta är en del av det naturliga åldrandet och att det enda som finns att göra är att bita ihop till dess att det är dags för operation. Detta är, som tur är, inte sant – det går faktiskt att behandla artros.

Vad artros beror på

Artros innebär att brosket i lederna håller på att brytas ned och det är detta som gör att det gör ont när du belastar den drabbade leden. Den här nedbrytningsprocessen kan antingen snabbas upp eller saktas ned beroende på olika riskfaktorer. Några kända riskfaktorer är:

Ledskador.
Belastning på leden när den är helt rak eller helt böjd.
Medfödda variationer i formen på leden.
Extrem idrottsutövning.
Övervikt.
Muskelsvaghet.
Vad du kan göra

Vad du kan göra för att behandla din artros

Detta innebär att du kan minska din ledsmärta och öka din funktion genom att minska de riskfaktorer du kan påverka. Du kan bära upp din kroppsvikt bättre och minska belastningen på dina knän och höfter genom att bland annat bygga starkare benmuskler och se till att inte sitta på huk eller knä många timmar i sträck. Tänk också på att ryggen belastas mycket när vi sitter i samma arbetsställning flera timmar i sträck, vilket kan orsaka smärta i axlar och nacke. Försök därför att tänka på din hållning och kanske till och med skaffa ett höj- och sänkbart skrivbord om du har möjlighet.

På Joint Academy hjälper vi dig att få in rehabiliterande övningar i vardagen, så att du enkelt kan behandla din artros var- och när du vill. Du har också hela tiden kontakt med en fysioterapeut som ser till att du fortsätter på rätt spår. Ladda ner appen och kom igång idag.