Christine Arve

Glukosamin – hjälper det vid artros och har det några biverkningar?

Uppdaterad: januari 2, 2019

När det kommer till medicin mot artros så har många hört talas om glukosamin. Det är ett ämne som hjälper till att bilda senor och brosk. Med det i åtanke är det inte så konstigt att det säljs som läkemedel mot artros, eftersom brosket är det som påverkas av sjukdomen. Men ger det faktiskt effekt? Och har det några biverkningar?

Vad är glukosamin och har det någon effekt?

Glukosamin är ett ämne som finns naturligt i broskvävnad och ledvätska, så det är troligen ett viktigt ämne för någon med artros. Men att något finns naturligt i kroppen behöver inte innebära att det fungerar som läkemedel. Med vetenskapliga studier till grund så slår Socialstyrelsen fast att effekten av glukosamin inte är bättre än placeboeffekten när det kommer till smärta och funktion vid artros. (Mer information om placebo hittar du här.) Detta är forskare inom såväl artros som läkemedel överens om.

Att det inte finns någon dokumenterad effekt behöver dock inte nödvändigtvis betyda att du ska sluta ta preparatet. Om du upplever att du blir bättre så kan det vara värt att fortsätta trots att det inte är en rekommenderad medicin mot artros av läkare och forskare.

Idag skrivs glukosamin inte längre ut på recept och ingår inte i läkemedelsförmånen. Däremot går det att köpa receptfritt.

Glukosamin och biverkningar

Det finns flera biverkningar som kommer med glukosamin. Några exempel är huvudvärk, dåsighet, utslag och magproblem. Somliga personer med diabetes har även fått sämre sockervärden. Det finns också risk för förhöjda kolesterolvärden, vilket är extra negativt för de som drabbats av artros då de redan har en högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det är också bra att veta att du inte bör äta glukosamin om du är allergisk mot skaldjur. Detta beror på att det aktiva ämnet i preparatet utvinns från just skaldjur.

Alternativ till glukosamin

Om du följer vår blogg så vet du att det inte riktigt finns någon medicin mot artros. Med det menar vi att det inte finns något piller du kan ta som kommer att bota din artros. Trots detta så pratas det ofta om olika naturläkemedel, som nyponpulver, grönläppad mussla eller glukosamin. Dessa är dock ofta verkningslösa, något som du kan läsa mer om i vårt tidigare inlägg.

Men vad kan man då göra för att behandla artros? Det som ger bäst effekt för majoriteten är anpassad, handledd träning i kombination med utbildning. (Om det är svårt att klara av träningen går det också bra att ta smärtstillande tabletter som Ipren eller Panodil.) Detta kan erbjudas i artrosskolor eller, om du har höft- eller knäledsartros, digitalt via Joint Academy. Om du väljer Joint Academy får du inte bara ett personligt träningsprogram utan också direkt handledning av en fysioterapeut. Du kan också välja att få diagnos av ortoped.

För mer information om artros och hur det behandlas kan du klicka här.