Christine Arve

Vad är hälsa och hur viktigt är det vid artros?

Uppdaterad: januari 3, 2019

Det pratas mycket om hälsa överallt – så pass mycket att vi pratar om “hälsohets”. Och visst är det bra att vi bryr oss om hur vi mår, framförallt vid artros, men det kan vara svårt att definiera vad hälsa är.

Artros, hälsa och livsstil

Artros är en livsstilsrelaterad sjukdom, vilket inte bara innebär att det går att behandla den ledvärk och stelhet som sjukdomen innebär, utan också att det går att både förebygga och behandla artros helt utan läkemedel eller kirurgiska ingrepp. Med bara några minuters träning om dagen och i vissa fall saker som viktnedgång eller en mer ergonomisk arbetsställning går det att minska smärtan i knät eller höften på bara några veckor. Det gäller dock att hålla fast vid de hälsosamma vanorna för att symtomen inte ska komma tillbaka.

Det är dock svårt att säga exakt vad som är hälsosamma vanor för just dig. Vissa saker vet vi hjälper vid just artros eftersom det finns mycket forskning kring att exempelvis träning hjälper de flesta på ett bra sätt. Men när det kommer till mer generell hälsa blir det betydligt svårare.

Varför det är svårt att veta vad som är “hälsosamt”

Vi är alla olika individer med olika mål och behov, både när det kommer till våra personligheter och vår genetiska uppsättning. Utöver det är “hälsa” ett väldigt brett begrepp som innefattar såväl fysisk som mentalt välmående. Vi kan vara i god fysisk form och fria från sjukdomar men fortfarande ha problem med depression, ångest eller stress – eller tvärtom.

Det är dessutom svårt att forska kring hälsa eftersom det tar en hel livstid att se fulla konsekvenser, plus att det finns så många faktorer som skulle kunna påverka oss att det är svårt att sålla ut vad det egentligen är som får oss att leva längre eller må bättre. Universella dieter eller träningsprogram är därför sällan bra alternativ som håller i längden. I vilka mängder vi behöver olika näringsämnen eller hur ofta eller vilken typ av träning vi behöver ägna oss åt är därför svårt att säga.

Vissa saker vet vi dock. Exempelvis att alkohol är skadligt för flera delar av kroppen, att vi behöver både protein, kolhydrater och fett för att överleva och att träning hjälper till att minska symtomen på artros för de flesta. För att börja träna upp dina leder och minska symtomen på artros kan du registrera dig för det digitala behandlingsprogrammet Joint Academy redan idag. Din personliga fysioterapeut vägleder dig och hjälper dig att anpassa dina övningar till din nivå.