Avatar for Joint AcademyJoint Academy

Hösten – en tid för nya, hälsosamma vanor för dig med artros

Uppdaterad: september 16, 2020

Smärta i höften eller besvär med knakande knän efter sommarledigheten? Faktum är att artros är den vanligaste orsaken till besvär i höft och knän efter 45 års ålder. Artros i framförallt de bärande lederna, till exempel höft och knä – påverkas ofta av exempelvis skador och ärftliga aspekter som ändrar belastning i leden. En eventuell övervikt innebär ytterligare ökad belastning. 

Så, hur kan man med denna kunskap gå tillväga för att leva mer hälsosamt och hållbart i höst och på så sätt minska ledsmärtan?

Muskler kan motverka artrosrisken

Enligt Leif Dahlberg, seniorprofessor i ortopedi, trivs inte leder med att bli överbelastade. Då påverkas nämligen brosket negativt; ledytan blir ojämn, det börjar haka upp sig och knaka och man får ont och blir stelare. En led kan ofta bli överbelastad om man väger några kilo för mycket.

Men det finns en lösning på problemet – det handlar nämligen om att se till att minska på belastningen i den drabbade leden. Ett sätt att “minska sin vikt”, när det gäller ledbelastningen, är att bära upp sin vikt bättre.

”Skaffar man sig muskler som kan bära upp vikten kan
det motverka artrosrisken avsevärt.”

I världens alla riktlinjer för behandling av artros, ingår information, träning och viktkontroll. Viktkontroll behöver dock inte innebära att man kontrollerar sin vikt stup i kvarten. Istället behöver man bli starkare i sina benmuskler. När man blir starkare tar musklerna upp “övervikten” i varje steg man går, i stället för att leden tar stryk. För många är enkla övningar, 5-10 minuter om dagen, tillräckligt för att minska smärtan.

Man måste inte bli någon hurtbulle, svettas och bli andfådd – utan det är snarare den dagliga dosen aktivitet, och undvikandet av stillasittande och monoton belastning, som är viktig. Visst kan det för vissa vara bra att gå ner ett par kilo, 3-8 kilo kan räcka gott och väl, men det absolut viktigaste är att komma igång med rörelsen och fokusera på styrkan. Skaffar man sig muskler som kan bära upp vikten kan det motverka artrosrisken avsevärt, säger Leif Dahlberg. 

Brosk som tagit skada kan lindras med träning

Rekommendationerna för behandling av artros är alltså att alla med artros till en början bör testa på det som kallas för grundbehandling – innefattande enklare övningar, utbildning om sjukdomen och viktkontroll. Genom att göra övningarna bygger man helt enkelt upp muskler som ger stöd kring leden, och när man rör på leden bildas dessutom nya byggstenar inne i brosket. 

Att få ta del av utbildning om sitt tillstånd bidrar i sin tur till att man kan lära sig att själv förstå, hantera och behandla sin sjukdom.

Så minskar du ledsmärtan i höst

Kronisk ledsmärta har stor inverkan på livskvaliteten och i undersökningar ser man att många känner sig nedstämda, ledsna eller deprimerade på grund av sin artros. Men att få tillbaka rörligheten gör mycket för välmåendet. 

”Några minuters träning om dagen eller promenader har stor inverkan på hälsan.”

Om vikten är det som orsakar en ökad belastning på en viss led, bör man se till att på ett hälsosamt och hållbart sätt gå ned ett par kilon. Men som sagt behöver det inte innebära flera timmar i veckan på gymmet, eller en stenhård diet. Faktum är att några minuters träning om dagen eller promenader har stor inverkan på hälsan i allmänhet (ofta även på vikten) och på artros i synnerhet. 

Ta del av tips på hur du kommer
igång med träning efter semestern

Om du vill inleda hösten med att ta tag i din artros en gång för alla, erbjuder Joint Academy ett individuellt behandlingsprogram för att minska dina besvär. Behandlingen bygger på anpassad träning (fysioterapi) och utbildning om sjukdomen och tillhandahålls enkelt via en app. I behandlingen ingår kontakt med en personlig fysioterapeut, dagliga, anpassade övningar för att minska ledsmärta och möjligheten att följa den egna utvecklingen.

Sammanfattningsvis:

  • Fokusera på styrka snarare än vikt
  • Brosk som tagit skada kan lindras med träning
  • Ett par minuters träning om dagen räcker gott och väl
  • Lindra din ledsmärta med hjälp av anpassade övningar 
  • Sätt inte för höga mål – satsa istället på en långsiktigt hållbar livsstil

Kom igång med Joint Academy idag: